Hege Schøyen om sine rollevalg:

– Jeg vil gjerne ha alvor i humoren og humor i alvoret

På scenen mottar Hege Schøyen en energi som gjør at hun går mer opplagt av scenen enn på den.

Kjent: Hege Schøyen ble kjent over hele landet for sin rolle som Bitten i TV-serien «Blikkbåx», som gikk på NRK i slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet.  Foto: NRK

Humorbombe: Hege Schøyen trives godt sammen med skuespillerkollegaene Ingar Helge Gimle, Daniel Adolfsson, Camilla Frey, Jan Huse, Jan Martin Johnsen, Daniel Karlsson og Espen Sandvik på turneen Riksteatret nå er ute på med forestillingen «Kollaps i kulissene». Førstkommende søndag 16. september entrer gjengen scenen i Kulturhuset på Finnsnes.  Foto: Riksteatret

kultur

Å snakke med Hege Schøyen er en oppbyggelig opplevelse. En ting er at hun uttrykker seg som en dannet, kultivert og reflektert person. Hun er også en veldig hyggelig samtalepartner.

– Det lurer jeg også på. Jeg prøver å huske. Men det eneste jeg kan si er at hvis jeg har opptrådt i Kulturhuset på Finnsnes før så må det være veldig lenge siden, svarer Hege Schøyen på et spørsmål som sier selv.

Når vi snakker med henne befinner hun seg i Hammerfest. Hun har opplevd nordlyset, spist kongekrabbe og vært på fjelltur. Møtt masse mennesker som har stoppet opp og spurt om det virkelig er henne, selveste Hege Schøyen!

– Å reise med turnébussen til Riksteatret i Nord-Norge er fantastisk. Jeg synes vi opplever noe nytt for hver meter bussen kjører. I hvert fall jeg, som aldri har vært i Finnmark før.

Braksuksess

Turnéåpningen i Finnmark har så langt vært en suksesshistorie.

– Vi spiller for fulle hus overalt, og stemningen i salen har vært fantastisk. Ja, vi er til og med blitt fortalt at billetter til forestillingen vi er ute med selges på svartebørs til blodpris. Det er helt utrolig, og veldig hyggelig for oss som får stå på scenen og oppleve alt dette, understreker Schøyen.

– Hvordan er det å være på turné med Riksteatret?

– Bare så bra. Vi er en flott gjeng med skuespillere og teknikere som skal løfte dette sammen. Vi har det så gøy, med en forestilling som er helt ny , samtidig som den på en måte virker gammel. Et skikkelig Agatha Christie-mordmysterium om en gjeng som forsøker å sette opp et teaterstykke. Selv spiller jeg en teknikker som må gå på scenen og være skuespiller da en disse faller bort. Helt uten sceneerfaring. Alt er så utrolig godt organisert i en Riksteater-oppsetning. Og så storslått.

– Du er selv svært bevandret i humorsjangeren. Hvor morsomt synes du dette stykket er?

– Man skal jo helst ikke skryte av ting man selv er med på. Men det er morsomt, en komedie til å la seg underholde av.

Kordame

Listen over profilerte artister og band som Schøyen har samarbeidet med dekker bortimot to A-4-sider.

– Jeg har jo egentlig en utdannelse som sanger fra Norges Musikkhøyskole, og min scenekarriere begynte med å være kordame for ulike artister. Noen skuespillerutdannelse har jeg ikke, her har det for min del vært learning by doing.

– Ble karakteren Bitten i NRK ditt gjennombrudd som skuespiller?

– Jeg vet at det er mange som tror det, men det skjedde nok noen år tidligere med figuren Stælken Gundersen. Men jeg ble nok mest kjent for rollen som Bitten, fordi på den tiden var NRK den eneste TV-kanalen folk hadde. Jeg har hørt at dette var noe både unge og gamle så på. For noen ungdommer ble Øivind Blunck og jeg en slags form for ungdomsidealer med de karakterene vi fremstilte i serien.

Hele spekteret

– Foretrekker du humor roller eller såkalte seriøse roller?

– Jeg vil aller helst jobbe med hele spekteret. Jeg vil gjerne ha alvor i humoren og humor i alvoret. Av og til skulle jeg ønske jeg ble tilbudt flere såkalte seriøse roller der man virkelig må fordype seg i den karakteren man skal fremstille. Men for all del, jeg klager ikke, og synes jeg er veldig privilegert som får anledning til å velge og vrake blant roller. I de senere årene er jeg også blitt flinkere til å si nei til roller jeg egentlig ikke har lyst på.

– Du har bred erfaring både fra TV, film og teater. Hva foretrekker du å jobbe med?

– Alle sammen. Jeg liker både å jobbe med film, TV og teater. Min mor var regissør i «Fjernsynsteatret», så hvordan man lager slike produksjoner var alltid et tema hjemme. Også det rent tekniske, som også jeg er interessert i. Men det er klart at teater er noe helt spesielt. I møte med publikum oppstår en helt spesiell energi som gjør at man føler seg mer opplagt når man går av scenen etter en forestilling enn da man gikk på den.

– Men er det ikke slitsomt å være hundre prosent skjerpet hver kveld?

– Nei, men man må passe på å spise ordentlig, gjerne gå en tur på dagtid og for all del unngå å bli forkjølet. På scenen bør alt være i orden, for å si det slik.

Høy og lys

– Du har jobbet sammen med en rekke skuespillere. Er det noen du har satt spesielt pris på å samarbeide med?

– Det er vanskelig å si. Det er så mange flotte skuespillere, og jeg blir fort glad i de jeg jobber sammen med. Men det er klart at samarbeidet med Øivind Blunck var spesielt. Det var fantastisk en fin tid. Men det var faktisk etter at vi sluttet å spille kjærester på TV og scene at vi ble skikkelige gode venner. Øivind og jeg kan snakke sammen på telefon i timesvis om alt mulig.

– Er det fortsatt like morsomt å jobbe, du har jo allerede fått det meste av priser og utmerkelser.

– Å ja. Og det er jo mye lettere nå enn da jeg var småbarnsmor. Nå kan jeg styre dagene som jeg selv vil. Jeg er veldig takknemlig for de prisene jeg har fått, men for meg er det viktigere å kunne fortsette å jobbe enn å sette seg ned og se på prisene som står på peishylla.

– Til slutt, og unnskyld at jeg spør, men hvor høy er du egentlig?

– Jeg er en 179 centimeter. Det er jo ikke så høyt, men når man i tillegg er tynn og skranglete som jeg virker det høyere.

Teaterkontakt Vibeke Johnsen ved Kulturhuset på Finnsnes kunne tirsdag denne uka opplyse at det da var solgt 300 billetter til forestillingen «Kollaps i kulissene», som Hege Schøyen medvirker i.

Plass på galleriet

– Forestillingen hos oss går ikke av stabelen før søndag 16. september. Når 300 billetter er solgt betyr det at det kun er noen få ledige plasser i salen nede, mens det er ledige plasser på galleriet. Det er jo noen som foretrekker å sitte på galleriet fordi det gir et helt annet perspektiv på forestillingen. Så vi regner med fullsatt hus til søndag, slik det har vært over alt ellers under turneen, slutter teaterkontakten.