Det er i år tredje gang at Lenvik Bibliotek arrangerer Sommerles, en lesekampanje rettet inn mot barn fra første til og med sjuende klassetrinn.

– Første året vi medvirket i denne landsomfattende lesekampanjen medvirket 200 barn. I fjor økte det til 215, mens det i år er 335 med. Vi kan altså notere oss for en ganske stor økning, påpeker bibliotekar Arne-Harald Steilbu ved Lenvik Bibliotek.

– Hvor viktig mener du dette tiltaket er?

– Jeg mener det er kjempeviktig, og et godt supplement til det arbeidet skolen bedriver. Hos barn som ikke leser noe i sommerferien faller leseferdighetene, mens de som deltar i sommerles stiller langt bedre rustet til skolestart. I snitt leser jo barna som deltar i Sommerles 850 boksider i løpet av sammerferien. Det er slett ikke verst.

– Hvilke tilbakemeldinger får du fra skolene?

– Svært gode, jeg tror nok de mener at det er et viktig tiltak. Både skolene og vi jobber jo mot det samme målet. Å øke leseferdighetene og leselysten blant barn.

Fortsatt tid

Steilbu minner om at det fortsatt ikke er for sent å melde seg på til Sommerles.

Med årets påmelding anslår Steilbu at omlag 32 prosent av barna i Lenvik i den aktuelle alder deltar i sommerlesekampanjen. Han minner også om at det fortsatt er mulig å registrere seg som deltaker i Sommerles.

– Det er kun barn som har medvirket i Sommerles som blir invitert til det vi kaller Bokfest. Det er et arrangement som markerer avslutningen på lesekampanjen. I år er dette satt til torsdag 6. september på Lenvik Bibliotek.

Forfatterbesøk

I fjor medvirket forfatteren Jan Tore Noreng på avslutningsarrangementet, mens det i år er Tromsø-forfatteren Monika Steinholm som dukker opp.

– Som med Noreng vil en de som har vært med på Sommerles bli trukket ut til å bli skrevet inn i Steinholms neste bok. Det vil også være konkurranser med premier og en isbuffet de unge kan forsyne seg av. Monika Steinholm skal snakke om sin nye bokserie for barn og unge. Og alt er selvsagt gratis.

VIKTIG: Bibliotekar Arne-Harald Steilbu ved Lenvik Bibliotek mener Sommerles er særdeles viktig for å øke leselysten blant barn og ung. Foto: Reidar Ingebrigtsen
FORFATTERGJEST: På årets Bokfest er Tromsø-forfatteren Steinholm som medvirker. Foto: Martin Lægland