Med toradere, kantele, bratsj og et ekte finsk temperament slo de an tonen for kvelden med en gang i konserten som de fire finske jentene avholdt i Mellembygd samfunnshus. Etter at de fire på slutten hadde gitt et ekstranummer ville applausen ingen ende ta.

– Et meget flott Kalottspel

Tilstede som alltid før var også Torgeir og Marlen Foshaug fra Rundhaug.

– Disse finske jentene var et fantastisk innslag, og Kalottspel verdig sa Marlen - og hun har noen år bak seg som både tilskuer og en hjelpende hånd under kulturfesten på Rundhaug som startet på 70-tallet.

– Det som er spesielt med Kalottspel at alle er engasjert - fra ett år og opp til over åtti. Se på alle de ungdommene som er med og hjelper til i kveld, det er jo helt fantastisk.

De to forteller at de har vært på omtrent alle forestillingene under årets Kalottspel, og sitter igjen med et inntrykk av at årets program er kjempebra. Marlen sier at hele familien Foshaug er engasjert, og stiller opp hvert eneste år under Kalottspel.

– Nå er det fest på lokalet, og vi skal nå være med og kikke på, sier Torgeir. De er dog ikke så sikker på at de vil være å finne på dansegulvet i løpet av kvelden.

Sjefen spilte på søndag

Kalottspel-sjef Julie Alapnes sa seg også svært fornøyd med det den finske kvartetten viste på lørdag kveld.

På søndag opptrådte Julie selv i Løvhaugfjøset sammen med Halvar Bruvoll på fele, der de presenterte litt ukjent slåttmateriale fra Troms.

Om Enkels opptreden på lørdag sier Alapnes at dette var rett og slett rå musikere.

– Dette var jo en av de store attraksjonene under årets Kalottspel, og de innfridde til fulle de forventningene vi hadde til dem. Den måten de opptrer sammen må er egentlig det folkemusikken til slutt handler om. Jeg er dypt imponert over det de gjorde, sier Kalottspel-sjef Alapnes.

– Hva er det som gjør at folkemusikken har så sterke røtter i Målselv, og kanskje særlig her i Rundhaugområdet?

– Folkemusikken har jo vært her så lenge man kan minnes. Med Kalottspel har det jo de siste årene vært en stor satsing på alle områdene innen folkemusikken, spesielt under selve Kalottspel. Du ser jo hvordan det yrer av barn og ungdom som engasjerer seg innen folke- musikken.

Alapnes sier at det er nettopp slik hun selv har blitt dratt inn i dette miljøet.

Ikke et eneste kjedelig minutt under konserten til Enkel lørdag kveld. Foto: Stein Wilhelmsen
Torgeir og Marlen Foshaug regner seg som fast inventar når Kalottspel arrangeres. Foto: Stein Wilhelmsen
Konstituert leder Julie Alapnes er meget godt fornøyd med både innholdet og publikumsoppslutningen til årets Kalottspel. Foto: Stein Wilhelmsen