Årets Gibostadmartna fulgte det tradisjonsrike opplegget, med fokus på tradisjonelt håndverk, husflid og lokal, kortreist mat. Nærmere 60 utstillere kunne by på både kunst, gaveartikler, handverk, fisk, kjøtt, ost, nypoteter, lefser og mye annet. På lørdag fant i underkant av 2.000 publikummere vegen dit.

– Årets komité er Kristine og Håkon Hjemgård, Alexander Asbøl, Steinar Henriksen, Elaine Konradsen og meg. Etter at veteranene forlot etter 25. års-jubileet, har vi prøvd å få til et generasjonsskifte. De tre første er helt ferske, vi tre siste er noe mer erfarne. Det er 27. gangen vi arrangerer Gibostadmartnaen og denne gangen har vi lagt vekt på kortreist mat og å få til noe for ungene. Alt arbeidet med martnaen er dugnad og på det meste har vi vært oppe i 50 stykker for å få rigga området, forteller Herman Uteng.

Lefser

Stella Mortensen fra Kvaløysletta hadde funnet fram til Senja Lefsebakeri.

– Lefsene deres er bare nydelige. Jeg var her i fjor og fikk virkelig smaken på dem. Det er ingen andre som kan konkurrere med dem. De er i Tromsø av og til og da sørger jeg for å handle hos dem, sier hun engasjert.

Hjørdis Nilsen fra Målselv har vært på martnan noen år og selger skjorter, gensere, skilt og en masse mer med fengende tekster på, som for eksempel: «Har sjark, søker hall!».

– Jeg lager tekstene selv og det er utrolig mange hyggelige tilbakemeldinger, sier hun smilende.

TEKSTER: Hjørdis Nilsen hadde de herligste tekstene på både klær og skilt.

Årets nypoteter var også på plass.

– Vi har solgt overaskende mye, det har gått skikkelig unna. Så min sønn har fått melding om å ta opp mer, så vi kan dekke etterspørselen, kan Elbjørg Falung fortelle.

Lill-Karin Jensen er kanskje for mange kjent for hennes dikt, men i de siste årene har det blitt strikkebøker.

– Jeg lager strikkeoppskrifter på lester, votter og gensere. Den siste genserstrikkeoppskriften min har jeg nylig solgt til ukebladet Familien, så jeg ser fram til at de skal publisere den, sier hun smilende.

Barna

Man hadde valgt å satse mer på barna i år og et av innslagene var tryllekurs, holdt av ingen ringere enn vår lokale tryllekunstner Egil Kay Hansen. Tre interesserte hadde funnet vegen til kurset og fulgte interessert med på hva som skjedde når en kule forsvant i løse lufta.

– Jeg vet at det ikke er ekte trylling, det er bare juks. Men det ser så spennende ut, så jeg hadde lyst å lære hva det er som skjer, kunne Malin Hay (10) betro Folkebladet.

Og for de som ikke var interessert i trylling, så var det barnetime i det fri, med Finn Halvard Markussen som leder og senere et Gråtass show på utescenen.

Sildebord

Nytt av året var sildebord, hvor man kunne velge mellom sursild, tomat sild, sherry sild, senneps sild, rømme sild og en masse andre sorter.

– Her var det mye bra, mange gode silder. Jeg liker sild og bruker å lage sild selv til større anledninger. Det blir både sursild, tomatsild og oberstinnens spesialsild. Dette bør de gjenta, men da burde de sørge for at man kan få en egnet drikke til, mente Tor Aune, som storkoste seg.

KOMITEEN: Herman Uteng hygger seg sammen med Kristine Hjemgård og Elaine Konradsen fra komiteen. Foto: Birger Caspersen
TRYLLING: Tryllekunstneren Egil Kai Hansen lærer Malin Hay (10), Sander Marvik (7) og Emil Bø (10) hvordan en kule kan forsvinne. Foto: Birger Caspersen
LEFSER: Stella Mortensen lovpriser lefsene fra Senja Lefsebakeri og Steve Hansen. Foto: Birger Caspersen
OPPSKRIFTER: Marneleth Maputol og Lill-Karin Jensen i genser og jakke laga etter Lill-Karin siste strikkeoppskrift. Foto: Birger Caspersen
BARNETIME: Finn Halvard Markussen hadde barnetime. Foto: Birger Caspersen
SILD: Tor Aune storkoser seg med sild. Foto: Birger Caspersen