Rødsanddagan har en lang historie. Folket i den lille bygda har år etter år stilt opp og gjennomført et hyggelig arrangement, som går over to dager. Årets arrangement startet med ballongtur og leker for barna og kafé med grillmat på fredag. Senere var det rekeaften på ungdomshuset og der var det stappfullt.

Berømt fiskesuppe

På lørdagen var det bodsalg på festivalområdet, tombola og salg av kaker og fiskesuppe.

– Opprinnelig hadde vi 12 påmeldte til bodplassene, men grunnet det varsla regnet, trakk seks av dem seg. De seks som stilte opp, hadde et rimelig bra salg etter det jeg har hørt, forteller årets leder av Rødsanddagan, Inge Jakobsen.

Toril Johansen er av bodselgerne som møtte opp.

– Jeg stiller for fjerde gang og er imponert av det store frammøte av folk til tross for det dårlige været. Salget har vært bedre enn man kunne vente, sett fra et værmessig synspunkt, sier hun.

Og så hadde folk mulighet til å kjøpe hjemmebakte kaker og den berømte fiskesuppa til Tove Aarberg.

– Den suppa har vi laga i mange år og vi starter med å koke fiskekraft av fiskeavskjær. Så koker vi gulrøtter og purre i krafta, har i breiflabb og laks i tillegg til et spesialkrydder min søster har laga. Til slutt creme frésh og fløte, har hun betrodd Folkebladet.

Heidi Stokkmo stilte også i år opp med ansiktsmaling og det var mange små som vandra omkring som både mus og andre dyr. En av dem var Kasper Tverelv Sønvisen (4).

– Jeg synes det er skikkelig tøft med slik maling, var hans mening.

Ranch Solstad fra Vågan stilte med to hester, så barna kunne få seg en ridetur. Det var det mange som ville, så de hadde nok å gjøre.

– Skrekkelig artig

Men hovedbegivenheten var selvsagt skotthellekastingen. Det er et fast innslag på Rødsanddagan og har vandra fra å bli kalt senjamesterskap, via norgesmesterskap til verdensmesterskap. Årets mesterskap het senjamesterskap i programmet og på premien stod det verdensmesterskap. Så da var det vel fritt valg for vinnerne.

Skotthellekasting består av at deltakerne kaster i alt fem flate steiner mot en stubbe som står i en ring og så får man poeng etter hvor treffsikre man er. Fullt hus for direkte treff, noe mindre om steinen treffer bakken og sprett-er opp og treffer kubben og minst om man bare lander innenfor ringen. Mesterskapet er delt i en dame- og en herreklasse.

Det var omkring 30 deltakere til sammen og etter åpne omganger, semifinaler og endelig finale, kunne man kåre Jenny Fredriksen og Eivind Christensen som årets mestere.

– Dette var skrekkelig artig. Jeg er med for første gang, har aldri kasta skotthelle før og så blir jeg verdensmester. Utrolig, sa en smilende Jenny Fredriksen.

Eivind Fredriksen er fra Rødsand og har vært med adskillige ganger og ble faktisk mester i for to år siden også.

Om kvelden var det utefest med bandet Playoff. Grunnet regnet kom det heller lite folk, så den ble ikke det helt store.

LEDER: Inge Jakobsen leder Rødsanddagan for andre gang på rad. Foto: Birger Caspersen
MALT: En nymalt Kasper Tverelv Sønvisen (4) sammen med pappa Espen. Foto: Birger Caspersen
RYTTER: Aurora Fredheim Fyhn rider på shetlandsponnien, ledet av Ida Solstad. Foto: Birger Caspersen
TREFF: Her skårer Eivind Christensen fullt hus. Foto: Birger Caspersen
BODER: Toril Johansen pakker ned før regnet kommer. Hun har vært på Rødsanddagan fire ganger. Foto: Birger Caspersen
TROFÉ: Her er trofeet verdensmesteren i skotthellekasting får. Foto: Birger Caspersen