Klart for årets Kalottspel i Målselv

– Jeg gleder meg til å få den gode stemningen

Årets Kalottspel går av stabelen i Målselv 8.-12. august.

ELVESAFARI: Elvesafari under Kalottspel i Målselv har blitt en tradisjon hvor man kan oppleve mange forskjellige kulturinnslag og flott natur langs elvebredden.  Foto: Egil Grimsbo

LEDER: Julie Alapnes leder årets utgave av Kalottspel.  Foto: Eivind Hansen

UTSOLGT: Konserten Mari Boine skal holde på årets låvesfest er allerede utsolgt.   Foto: Gregor Hohenberg

DANS: I løpet av helga skal det være dansefest på Bondheimen. Bildet tatt på Kalottspel for noen år siden.  Foto: Rune Ottarsen

kultur

– Det er så mye bra på programmet at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne, sier Julie Alapnes. Hun har tatt over som daglig leder for Nina Fjeldet som er i permisjon. Festivalen skal foregå på Mellembygd Kultur- og Oppvekstsenter, samt noe i Løvhaugfjøset på Rundmoen og på Moen Kulturlåve.

– På onsdag starter det hele med elvesafari nedover Målselva, som har blitt en tradisjon her. Da sitter man på flåter som blir styrt av stødige roere mens du ser på natur og får kulturinnslag langs elvebredden. Man vet aldri hva som venter deg nedover elva, det kan være alt fra joik, strupesang og dans, forteller Alapnes.

Rikt program

På programmet er både konserter, utstillinger, seminar og kurs.

– Reidulf Larsen fra Målselv skal ha en fotoutstilling som er åpen for alle. I år har vi også med oss lokale Mariann Torset. Hun er komponist og har skrevet et nytt verk som skal fremføres på seks bærbare orgel. Hun har med seg trøorganister fra Norge, Sverige og Finland som har gått sammen og kaller seg for Marja-Liisa Orgelsuite. Det tror jeg blir veldig stilig, sier Alapnes. Kalottspel får også besøk av den finske girlpower-kvartetten ENKEL, som er årets hovedartist. Mari Boine skal også stå på scenen sammen med band på årets låvekonsert.

– Konserten til Mari Boine er utsolgt, så det lover jo bra. Ellers bruker det å gå unna på festivalen, og jeg oppfordrer alle til å komme. Jo flere, jo bedre, sier Alapnes.

Det skal også være flere intimkonserter i løpet av helga, samt dansefest på fredag.

Seminarer og kurs

Under Kalottspel kan man få med seg seminar og kurs. Seminaret heter «Kultur i turisme», og her skal blant annet Knut Perande og Børge Hemmingsen fra Innovasjon Norge Arktis, festivalsjef fra Buktafestivalen Marianne Saus og Dan Björk fra Visit Senja holde seminar.

Det er også mulig å melde seg på diverse kurs, både for barn og voksne. Alapnes trekker frem dansekurset «Arktis takt» som er en satsning fra fylket.

– Det er en stor muligher for ungdom til å lære seg folkedans fra nord, sier Alapnes.

Andre kurs på programmet er vokalkurs og felekurs.

– Det er en unik sjanse å lære seg folkemusikk på, sier Alapnes og legger til at det fortsatt er mulig å melde seg på.

Frivillighet

Alapnes forteller om et godt team rundt seg, hvor mange har faste oppgaver som blant annet kjøkkensjef og frivilligkoordinator.

– Det er en del dugnad inne i bildet, og det er fortsatt mulig å melde seg som frivillig om noen har lyst til det, opplyser Alapnes.

Hun skal selv avslutte uken på søndag med en intimkonsert sammen med Hallvard Bruvoll.

– Jeg ble booket før jeg ble daglig leder. Jeg har et nytt prosjekt som vi skal spille, vi skal nemlig ta frem ukjent slåttemateriale fra Troms som ikke har blitt brukt så mye før, sier Alapnes.

Gleder seg

Alapnes forteller om en hektisk tid frem mot festivalstart, men gleder seg mye.

– Jeg har vokst opp med Kalottspel, og var med når jeg såvidt kunne synge og danse. Jeg gleder meg til å få den gode stemningen på Kalottspel. Det blir mye morro, fest, dansing og god stemning. Vi er klare, og det blir gøy å komme i gang, avslutter Alapnes.