Når bygdelaget «Ny dag» holder kulturarrangement lørdag 11. august, er det for å løfte frem og vise hvilke ressurser grendene Valvåg, Lekangen og Stangnes har hatt opp gjennom årene blant lyrikk og visesang. Intiativet til arrangementet er tatt av Erling Stanges.

– Bakgrunnen til dette arrangementet er at det tidligere var mange gode skribenter på Sør-Senja. Vi synes det er på høy tid å løfte dem frem, slik at flere kan få kjennskap til dem. Arbeidet deres er ganske fantastisk, forteller Stangnes.

Bygdepoeter

Dette arrangementet skal løfte frem spesielt to bygdepoeter, nemlig Osvald Iversen og Kristoffer Stangnes. Sammen med disse to skal den kjente poeten Helge Stangnes også medvirke.

– Du kan på en måte si at Helge har lært mye av Osvald og Kristoffer, og har videreutviklet deres stil. Helge har jo gitt ut flere diktsamlinger. Han var en gang i tida Norges bestselgende lyriker, det var vel i begynnelsen av årtusenskiftet. Ei tid lå forlagene skinnflate etter han, forteller Stangnes.

På tide

– Osvald Iversen og Kristoffer Stangnes har utviklet en versepoesi som er så nøye og fint utformet at vi skal lete lenge for å finne maken. Utgangspunktet er småhendelser i bygda som blir snudd og vendt på og omgjort til lyrikk. På arrangementet kan man forvente tekster helt tilbake fra 50-tallet, sier Stangnes og legger til at det de skriver stemmer veldig godt med rim og rytme. Han forteller også at noen i bygda kanskje kommer til å kjenne igjen historier.

Kristoffer fylte 90 år i sommer. mens Osvald er 87 år.

– Det er på høy tid at poetikerne blir løftet frem. sier Stangnes.

Forestilling

Intiativtakeren forteller at det er rundt ti personer som skal være med på scenen, og at forestillingen skal ha to akter med pause. Det skal også være salg av mat. kaffe og kaker.

– På repertoaret er det visesang, musikk og fremføring av dikt og kåseri, forteller Stangnes.

Stangnes forteller at det fortsatt er noen forberedelser igjen, men at de er i rute.

– Vi skal øve mer den siste uka. Det største arbeidet har nok vært å finne alle tekstene frem igjen, forteller Stangnes som selv skal være konfransier.

– Vi gleder oss mye. Jeg tror det blir en fin forestilling. Det er artig å ta frem gamle tekster som vi vet fungerer godt, sier Stangnes og legger til at alle er hjertlelig velkommen til forestilling på Solvang med Osvald Iversen og Helge Stangnes i fokus.

Bygdehuset «Solvang» på Lekangsund. Foto: Rigmor Sellevoll.