Brith Sørensen forteller til Folkebladet at man nå er nesten ferdig med nedskraping og maling av kirka utvendig, et arbeid som til nå har kostet 28 000 kroner.

Henter inn lift

– Ennå gjenstår å få skrapet ned og malt selve kirketårnet, og her må vi leie inn en lift, sier Sørensen. Hun opplyser at pengegaver som er kommet inn etter at støttegruppa ble startet i 2012 sammen med inntekter man fikk under kultur- og fiskefestivalen i fjor gjorde at man da hadde rundt 100 000 kroner på konto.

– Men vi har utenom selve malingen flere små vedlikeholdsprosjekter som skal gjøres i høst. Trappa mellom galleriet og tårnet er råtnet etter en vannlekkasje, og et vindu som ble tatt av stormen Ole for to år siden ødela et vindu som vi nå må produsert i samme stil som de andre. Når disse tingene er unnagjort regner vi med at de pengene vi har igjen er brukt opp.

Kirkehistorie

Sørensen forteller at støttegruppa nå har fått laget en flott kalender med motiver fra kirka i Torsken. Kalenderen er trykt i 1200 eksemplarer, og så langt er det solgt rundt 300 av denne.

– Det skal vel godt gjøres at vi klarer å få solgt alle, men gjør vi det vil vi ha et overskudd på 175 000 kroner, og det vil selvfølgelig bli brukt på nødvendig vedlikehold i kirka, sier Sørensen. På onsdag ettermiddag vil det i kirka bli det Sørensen kaller en reise gjennom kirkas historie. Hun vil bidra med en gjennomgang av kirkas historie, mens prest Øyvind Ropstad vil bekle rollene som flere av prestene som har vært i Torsken opp gjennom historien.

– Her vil publikum også få anledning til å se en del gjenstander fra kirka som normalt er låst ned, så her bør de som er interessert i kirkas historie møte fram, sier Sørensen.

NY KALENDER: Brith Sørensen viser fram kalenderen med motiver fra kirkas historie som nå er trykt opp i 1200 eksemplarer.
bygd i 1784: Slik ser kirka i Torsken ut innvendig i dag.