Siste helga i juli pleier Kongsvolltunets venneforening og Midt-Troms museum å arrangere Kongsvolldagan. Det gjorde de også i år.

- Ildsjelene Klara Skoglund og Kari Kongsli var de store pådriverne for å få dette til. I 1991 stod tunet ferdig, etter at Målselv kommune og kulturetaten hadde flytta alle husene hit. Hovedhuset kom fra gården Kongsli, husmannsstua fra Lundberg og stabburet fra Elvevold for å nevne noen. Dette var et bygdemuseum inntil Midt-Troms museum overtok. Jeg har vært med i venneforeningen siden den gangen. Når jeg går her på tunet, ut og inn av bygningene, ser på redskaper og slikt, så føler jeg stor respekt for tidligere liv og virke. For folkene som bygde opp det samfunnet som vi har her i bygda. Her på tunet ser vi opprinnelsen og jeg synes det er viktig å formidle den historien videre, sier dagens leder av venneforeningen, Rigmor Lyngås.

Kjøretøyer

I tillegg til bygningene på tunet, kunne man få titte nærmere på gamle militære og sivile kjøretøy, man kunne få kjøpt rømmegrøt, vafler, kaffe og annen drikke, man kunne delta i quiz med spørsmål om bygda, man kunne få være med på tur til Rostadkulen og museumskonsulent Kristian Moldenæs hadde foredrag om folk og husene på tunet. Og på søndag var det gudstjeneste.

Et av de gamle kjøretøyene var en Chevrolet fra 1928.

- Denne bilen var drosje i området fra 1930 til etter den andre verdenskrig. De fraktet faktisk statsminister Nygårdsvoll og forsvarsminister Ljungberg til et møte med kong Haakon og kronprins Olav på ei hytte ved Langvannet i 1940. Det var «han Gammelgunnar», eller Gunnar Johnsen Strømseng, som han egentlig het, som hadde bilen, forteller Kristian Moldenæs.

Men det var flere biler, blant annet en Ford GPW Jeep. Odd Magnar Simonsen minnes den med lite glede.

- Jeg kjørte en slik Jeep når jeg var i militære. Det var heller dårlig med tak og sidedekning, så da jeg en gang kjørte fra Åsegarden ved Harstad til en øvelse på innlandet, kan jeg forsikre at det var en lite artig på grunn av at det var så kaldt.

Mat

Det var god mat å få kjøpt og den var selvfølgelig produsert der og da.

- Jeg har stekt flatbrød de 10 siste årene og jeg lærte av min mor hvordan. Det tok av da jeg i 2011 flytta til heimgården og fikk laga mitt eget bakeri i kjellere. Det blir både lefser og flatbrød, og lefseoppskrifta fikk jeg av ei dame i Rostadalen. Det viktigste med den er at du må huske på at du skal bruke ekte rømme, ikke noe slikt 10 prosent saker, forteller Ruth Alvheim, som er i steikinga for andre året på rad.

Frammøtet var ikke det helt store, men det var et jevnt tilsig av besøkende. Det hadde nok sin årsak i konkurransen med bakkeløpet ved Fjellandsbyen.

VETERANBIL: Denne Chevroleten er fra 1928 og har vært brukt som drosje i bygda. Foto: Birger Caspersen
STEJER: Ruth Alvheim kunne by på nystekt flatbrød. Foto: Birger Caspersen