Kultur, idrett, turer, fisk, musikk og god mat – skal en festival omfatte både kultur og natur, må den favne vidt. Utgaven er den 35. i rekken av fiskefestivaler i Gryllefjord, og årets arrangører er Gryllefjord og omegn jeger- og fiskeforening, Gryllefjord bygdelag, Gryllefjord idrettslag, Torsken turgruppe og Torsken menighetsråd i samarbeid med lokalt næringsliv. Selv om festivalen er sentrert rundt helgen, starter det hele allerede onsdag 1. august med omvisning og kirkekaffe i Torsken kirke. Det kulturelle aspektet blir fremtredende alle dagene, forteller festivalkoordinator Helga Alver:

Stolt

– På turistinformasjonen, Experience Outer Senja, er det salgsutstillinger med produkter fra Senja. De holder åpent under hele festivalen, og på Skreien Spiseri er det kunstutstilling med Rigmor Underhaug og Randi Antonsen. Vi er stolt av – og glad! – for alle som stiller opp år etter år slik at vi får til en så fin festival, sier Alver.

Gro’a og Yttersia Vekst har også sine utstillinger, og ved fergekaia er det bodsalg med hjemmelagde artikler og mulighet for å få seg vafler og kaffe. Torsdag er det guidet tur til Sandsvika med båt til Barbogen og derfra til Sandsvika.

– Denne turen tar om lag fire timer tur/retur og blir guidet av Brith Sørensen, forklarer Alver.

Vreeswijk

Torsdag er offisiell åpning ved ordfører Fred Flakstad før Kåre Rauø holder foredrag over temaet «Gløtt fra Gryllefjords bosetningshistorie». Dagen fortsetter med vorspiel på Skreien Spiseri og visekveld på Løven Kulturhus med påfølgende pub-kveld.

– Vreeswijk-kvartetten – og vel så det fra Harstad sørger for musikken på visekvelden. De spiller og forteller om livet til Kornelis Vreeswijk. De var her i fjor også, og vi er kjempefornøyd med å få dem hit enda en gang.

– På pubkvelden spiller dessuten en utflyttet torskenværing/gryllefjæring: Rolf Terje Geitanger Kaurin. Han har et allsidig repertoar og spiller musikk fra de to siste tiåra.

Fredag byr på gratis bålkaffe på Torskeskaret og guidet tur til Midtertind. For barn og voksne blir det rebusløp og skattejakt ved Sildevika, mens et sportslig høydepunkt er A-kampen på Gryllefjord stadion mellom Gryllefjord og Foss. Det blir også luftgeværskyting.

– For oss som arrangører er det viktig å kunne tilby et rusfritt arrangement for dem mellom ti og femten: Fredag har vi diskotek på Løven Kulturhus, mens det senere på kvelden er fest for de «voksne» med musikk på Skreien Spiseri. Her spiller Beat Express, sier Alver.

Fiskekonkurranse

Lørdag er den tradisjonelle fiskekonkurransen, med utror på morgenkvisten for dem som skal ut med båt, og oppstart midt på dagen for ungene som vil fiske fra fryserikaia. Hovedgevinsten er 5000 kroner for største fisk med premieutdeling etter konkurransene. På stadionen er det fotballturnering, og når det lørdag kveld er fest på Løven Kulturhus, spiller Ourland.

– På fryserikaia er det salg av grillmat, fiskekaker, fiskesuppe og seimølje. Vi har noen flinke fiskematkokker – og folk står gjerne i kø for å sikre seg nystekte fiskekaker, forteller Alver.

Overfarten til søndagens gudstjeneste på Kongsnes blir over havet, og ved kaia i Torsken vil båtene ligge klare for dem som trenger skyss.

– Men er du riktig sprek, er det også mulig å gå til fots fra Grunnfarnes til Kongsnes, påpeker Alver.