Det har bodd folk på Tranøy i minst 2000 år og bare i korte perioder har øya vært øde. Store deler av øya har vært havbotn, så den laveste

delen av øya har fått avsetninger fra havet, noe som har gjort gjorda meget næringsrik. Øya er derfor rik på

fortidsminner. Kirkestedet Tranøy går tilbake til 1200- tallet.

Nye innslag

Det er Tranøy kirkeforening som arranger Tranøydagan, og lederen av kirkeforeningen, Solfrid Torgersen, har vært ansvarlig for arrangementet i mange år.

– Vi har stort sett det samme arrangementet hvert år, men prøver å finne noen nye innslag også. I år har vi kulturvandring med Bjørnar Nybrott, hvor han tar deltakerne med til gamle tufter og gravplasser. Nytt av året er kirkebryllup og så har vi en kirkegårdsvandring med Per Helge Nylund fra Tromsø. Dagen avsluttes med vise og lyrikkaften med brødrene Helge og Erling Stangnes. I tillegg har vi selvfølgelig skattejakt for de yngste og salg av noe å drikke og spise, i tillegg til andre godsaker, forteller en engasjert leder. Hun stod selv bak disken i en salgsbod hvor de som var

rimelig tidlig ute kunne få kjøpe syltetøy, gomme, seilaks, tørrfisk, karameller, og lefser, i tillegg til votter, lester og andre strikkevarer. Det er kommunen som er ansvarlig for hovedvedlikeholdet av kirka, men kirkeforeningen står for småvedlikehold og renhold.

Det var mange som fulgte Bjørnar Nybrått på kulturvandringen. En av dem var Harry Lorentzen.

– På 1600 tallet var en av mine forfedre prest her, så jeg er 10. generasjonen etter han. Han het Iver Kainappet og var gift med Lisbeth Kjær. Det var veldig interessant å følge med Nybrått på kulturvandringen. Her fikk vi se gamle båtstøer, langt oppe på land, noe som viser hvor meget øya har steget opp av havet. Vi fikk også se en masse gravplasser og gravrøyser. Det er andre gangen jeg er her og dette var flott å få med seg.

Bryllup

Silsandjenta Silje Eriksen og hennes samboer gjennom ni år, Torbjørn Schrøen, hadde valgt å gifte seg i Tranøy kirke. Seniorprest Ove Kjelling stod for vielsen og Angela Westphal tok seg av de musikalske på harpe. Brudeparet møtte hverandre for ni år siden på sykehuset i Porsgrunn, hvor hun jobba som fysioterapeut og han som idrettspedagog. I dag er han politioverbetjent. 14 dager

etter de møtte hverandre var de kjærester og siden har de holdt sammen. De har to barn.

– De fortalte meg at det viktigste i livet deres er at de er glade i hverandre. De sier det til hverandre og til barna sine hver dag, kunne presten fortelle. Vielsen fulgte ellers det vanlige ritualet og ble avsluttet med at brudgommen kysset bruden.

Vandring

Per Helge Nylund fra Tromsø museum tok interesserte med på en vandring på kirkegården til Tranøy kirke. Han understreket at det han skulle fortelle var ikke spesifikt for denne kirkegården, men mer generelt.

– En kirkegård er betegnelsen på en gravplass i tilknytning til en kirke. I sin tid var det meget viktig å bli begravd på en kirkegård, og da helst så nær kirka som mulig. De fleste kirkene var viet til en helgen, og i noen av dem var det viktig personer som lå begravd unner kirkegulvet. Den dagen oppstandelsen kom, ville selvsagt disse personene komme i første rekke og da var det lurt å være så lang framme i køen som mulig, fortalte han blant annet.

Årets Tranøydagan ble avsluttet med en hyggelig og minnerik vise og lyrikkaften med brødrene Helge og Erling Stangnes.

KIRKEGÅRD: Per Helge Nylund tok interesserte med på en interessant kirkegårdsvandring. Foto: Birger Caspersen
VIELSE: «Og så erklærer jeg dere for rette ektefolk å være», sier seniorprest Ove Kjelling. Foto: Birger Caspersen
FORFADER: En av Harry Lorentzen forferde var prest i Tranøy. Her er han sammen med sin kone Gunn Herdis. Foto: Birger Caspersen
KULTUR: Bjørnar Nybrott tar interesserte med seg på en kulturvandring på Tranøya. Foto: Birger Caspersen