Vikadagen, det årvisse arrangementet på Kramvigbrygga, er dagen hvor man gjenskaper 1950- og 60-årenes aktivitet i Vika utenfor det som i dag er kommunens sentrum. For noen tiår siden var det her både postekspedisjon, sjøflyhavn, meieri og forretninger og et yrende folkeliv. Nå er Kramvigbrygga restaurert, inngår i Midt-Troms museum og bidrar til å holde liv i historiene.

– Hovedinnholdet i årets Vikadag er at vi får besøk av forfatter og lokalhistoriker Ivar Enoksen fra Senja. Han skal holde foredrag om «Den gamle dampen – en sliter på tromskysten i mer enn hundre år». Mange kan huske de gamle dampskipene som en kjenning for kystfolket.

– Enoksen vil både fortelle fra dampskipshistorien samt legge opp til en faglig dialog med publikum som selv husker denne tiden, forteller museumspedagog Truls Nilsen.

Omvisning

Fra museet vil de også være til stede hele dagen for å ha omvisning i utstillingene og fortelle om Kramvigbryggas historie.

– Utstillingene handler ikke bare om den rike handelshistorien i Sørreisa, men også fra nærliggende handelssteder som Klauva og Finnsnes. Sørreisa har vært et viktig møtested for folk i både eldre og nyere tid – og det ønsker vi å vise gjennom jernalderutstillingen, forklarer Nilsen.

– I tillegg blir det visning av gamle stedsfotografier fra Sørreisa på egen skjerm denne dagen.

Papirdukker

Tradisjonen tro legges det opp til flere aktiviteter for de yngste museumsgjestene denne dagen.

– Vi ønsker at barna skal få kjennskap til de lekene man hadde i «gamle dager». Her vil man finne leker som bestemor og bestefar hadde, eksempelvis knappeleker, klipp-klapp-leker og hjemmelagde leker. Ungene vil også kunne klippe ut og lage sine egne papirdukker, sier Nilsen.

Middag

For mange av dem som husker tilbake til det yrende folkelivet som en gang var i Vika, er det spesielt å besøke Kramvigbrygga denne dagen. På brygga blir det salg av kaffe, vafler, saft og lapskaus.

– Middagen kan man faktisk ta på museet denne dagen, smiler Truls Nilsen.