Kinosommeren

Grått vær gir gode besøkstall for kinoene

Gråværet hittil i sommer merkes på kinobesøket – selv om kinogjengere flest ikke er redd for å se film på en god sommerkveld.

KINOSOMMER: Mange har store forventninger til Mamma Mia: Here we go again, oppfølgeren til Mamma Mia som kom i 2008, og det vitner ikke minst et merkbart forhåndssalg om. Men kinobesøket generelt har vært godt i sommer.   Foto: Univiersal Studios

BARNEFILM: Også til den mer barne- og familievennlige Hotel Transylvania 3: Summer Vacation er det høye forventninger når det gjelder publikumsbesøk.   Foto: Sony Pictures

KINOTOPP: Foreløpig er Jurassic World: Fallen Kingdom den mest sette filmen på Finnsnes kino i sommer.  Foto: Universal Studios

kultur

Kinomessig ble årets juni litt bedre enn fjorårets, noe som nok kan tilskrives både gråværet og de mange regndagene, tror Kay Erling Ludvigsen, kinosjef ved Finnsnes kino.

Kinotopp

– Men det som styrer kino-besøket mest, er hvilke filmer som kommer. Folk flest går gjerne på kino selv om det er godt sommervær. Er filmen interessant nok, kommer publikum også, forteller han.

Foreløpig er Jurassic World: Fallen Kingdom den store vinneren på Finnsnes kino denne sommeren med nesten 500 besøk fra norgespremieren 8. juni og frem til nå. På landsbasis har filmen passert 200 000 seere og ligger nå på tredjeplass på landets kinotopp – kun slått av den mer barnevennlige Hotell Transylvania 3 og Marvel-filmen Ant-Man and the Wasp.

– Hos oss har barnefilmene egentlig gått helt greit denne sommeren. Den som har gjort det best, er Jungelgjengen.

– Men voksenfilmene har vært mest sett. På vår topp tre er det i tillegg til Jurassic World: Fallen Kingdom, Ant-Man and the Wasp og skrekkfilmen Hereditary som har gjort det best. Deretter kommer barnefilmene litt lengre ned på listen, forklarer Ludvigsen.

Forhåndssalg

Av filmene som nå ventes fremover, er det nok mange som har store forventninger til Mamma Mia: Here We Go Again! – både blant publikum og kinovisere. Oppfølgeren til Mamma Mia fra 2008, som for ti år siden ble en av tidenes største kinosuksesser, skal by på mye av det som ble en suksessoppskrift for den første filmen: et kjent persongalleri og ikke minst fengende ABBA-låter.

– «Mamma Mia 2» kommer til Finnsnes 20. juli, og den har vi allerede hatt et kraftig forhåndssalg på, så det er tydelig at interessen er stor.

– Det er ikke så ofte vi har et merkbart forhåndssalg. Det opplever vi kanskje bare på fem-seks filmer i året, og alt tyder på at Mamma Mia blir en storslager mange vil se i sommer. Av barnefilmene – slik det ser ut nå – har vi også troen på Hotell Transylvania 3, føyer Ludvigsen til.