Barnekunstkurs:

– Ungene har så mye fantasi

Fra torsdag 12. til søndag 15. juli arrangerer Synnøve Nupen barnekunstkurs i Dyrøy. Der er det åpent for nær sagt alle aldersgrupper.

BARNEKUNSTKURS: Synnøve Nupen med ett av sine trykk i sitt atelier i Dyrøy. Barnekunstkurset, som hun nå arrangerer for tredje sommeren på rad, er blitt en kjærkommen tradisjon. Denne gangen skal de være både på Aktivitetshuset i Brøstadbotn og ha en «utedag» i småbåthavna på Finnlandsnes – med rom for mye inspirasjon, både av landskap og fra det som fjæra måtte by på.  Foto: Arne Ivar Hanssen

kultur

Og du trenger heller ikke være bosatt i Dyrøy: Er du hjemme på ferie hos besteforeldre eller venner, står du fritt til å melde deg på, forklarer hun. Kurset blir på Aktivitetshuset i Brøstadbotn, men en av dagene drar de også ut til småbåthavna på Finnlandsnes. Der skal de unge kunstnerne få male på lerret i ramme og pynte med hva de måtte finne i fjæra: tang, sand, bruskorker – alt er lov, ler Nupen:

– Ungene har så mye fantasi – ser gjerne så mye mer enn de voksne og får ideene raskt, enten det er en tiger på trampoline eller en hai i sjøen!

På Aktivitetshuset får de også støpe såpe, og nytt av året er at deltagerne kan lage egne kunstkort.

– Jeg tar foto av bildene de lager, deretter sender jeg inn og bestiller kort som deltagerne får senere på sommeren, og som de enten kan selge eller gi bort, forklarer Nupen.

Det er tredje året på rad hun har et slikt barnkunstkurs, og tilbudet er det ikke bare deltagerne selv som setter pris på: Ikke alle foreldre har tatt sommerferie ennå, ikke alle smårollinger melder seg på idrettsstevner eller friluftsskole, og for dem er kunstkurs ofte en kjærkommen aktivitet.

– Mange foreldre pleier faktisk å spørre etter kurset om sommeren, sier Nupen.

Opprinnelig er hun fra Ørsta og har kunstutdannelsen fra Ålesund kunstskole og Grafikskolan i Stockholm. I 2015 mottok hun Sparebankens næringsstøtte, i dag arbeider hun på kulturskolen i tillegg til eget virke som billed- og tekstilkunstner. Denne sommeren har hun også fire bilder av senjafjell utstilt på Senjastua på Silsand.

Barnekunstkurset er støttet av SalMars kulturfond i Dyrøy, Noe av produksjonen får ungene med seg hjem, mens litt blir gitt til venterommet til lege-kontoret i kommunen.

– Et slikt kurs passer for alle unger og ungdommer – også for toåringer hvis de har litt hjelp av foreldrene. Men fire-femåringer kan godt være her alene – jeg har begge jentene mine med som også skal hjelpe litt til. Vi holder på et par timer hver dag, og de som melder seg på, trenger heller ikke være alle dagene, smiler Nupen.