FolkBand og Arktisk takt til Russland:

– Enda viktigere nå med møter mellom ungdom

Fredag reiser en kultur- delegasjon med tolv unge musikere og dansere, og et par ordførere, til Russland.

KULTURSAMARBEID: FolkBand og russiske musikere møttes i Tromsø i april – nå fredag reiser en kulturdelegasjon med tolv unge musikere og dansere – og et par ordførere – til kulturell utveksling i Russland.  Foto: UKM Arctic

kultur

Reisen går til Pinega og Leshukonsk i Arkhangelsk fylke for å vise frem nordnorsk folkemusikk og folkedans på to festivaler. FolkBand er en samling unge folkemusikere fra Midt-Troms, og de som har vært med lengst, skal nå på sin tredje tur over grensen i øst.

Taktfast

For dem begynte det med kurs på Kalottspel før de ble plukket ut til å være med på internasjonale prosjekter i regi av UKM Arctic og Folkemusikk Nord. Arktisk takt er navnet på det treårige prosjektet Bygda dansar, som startet i Troms sist høst. Fire av danserne i prosjektet får nå være med til Russland for å vise frem tradisjonsdans fra nord, heter det i pressemeldingen. Det er første tur sammen for disse to gruppene, så dette blir spennende, sier Terje Foshaug i Folkemusikk Nord.

– Å reise til Russland er en opplevelse for livet, og selv om språket er en utfordring, får vi veldig god kontakt gjennom musikken og dansen. Folke-musikken og folkedansen har noen felles koder verden over.

Kaldere tone

Turen organiseres av Folke-musikk Nord og UKM Arctic og er en del av et langsiktig kultursamarbeid mellom Troms og Arkhangelsk. I april møttes unge dansere og musikere fra Norge og Russland i Tromsø, og nå skal noen av de samme russiske ungdommene være med på rundturen i Ark- hangelsk. I august kommer fem av dem til Kalottspel, forteller Foshaug:

– Det er en «kaldere» tone mellom myndighetene for tiden, og da er det enda viktigere enn før at vi fortsetter å skape møter mellom ungdom i Norge og Russland. Det er viktig at Barentssekretariatet fortsatt støtter slike prosjekter.

Vennskapskommuner

Turen er også et besøk hos de russiske vennskapskommunene til Målselv og Lenvik: Pinega og Leshukonsk. I september møttes ordførerne på en konferanse, hvor avtalen mellom kommunene ble konkretisert. Der ble nettopp kultursamarbeid mellom ungdom pekt ut som et satsingsområde.

Turen med FolkBand og Arktisk takt er første besøk i Russland etter konferansen, og derfor er også ordførerne Nils Foshaug fra Målselv og Geir Inge Sivertsen fra Lenvik med. De har flere møter med sine ordførerkolleger og andre ledere for å diskutere fremtidig samarbeid.