Åpen veikirke i Reindalen

Omvisning med kunstneren selv

Lørdag er det åpen veikirke i Reindalen. Da har du også mulighet til å få omvisning i kirkens nye utsmykning – av kunstneren selv.

ÅPEN VEIKIRKE: Reindalen kirkeforeningen og kunstner Svein Arild Berntsen inviterer lørdag til åpen veikirke – fra venstre Per Audun Ditlevesen, leder i kirkeforeningen; Svein Arild Berntsen, Eirunn Gulleng og Jenny Margrete Ditlevsen.  Foto: Arne Ivar Hanssen

SYMBOLIKK: Detalj fra prekestolens utsmykning – i hjerteform med referanse til «Størst blant dem er kjærligheten».  Foto: Arne Ivar Hanssen

VELKOMST: Over inngangspartiet møter du velkomsten – den trekantede grunnformen symboliserer treenigheten; den blå grunnfargen kan assosieres både med universet og med vår blå klode.  Foto: Arne Ivar Hanssen

VEIKIRKE: Reindalen kirke i naturskjønne omgivelser kan gi en rolig stund til sine sommergjester.  Foto: Arne Ivar Hanssen

NÅDE: Alterbildet er sammensatt av utskårne treplater montert sammen til en helhet som levende skjold. Fra venstre seiler høsten inn og blåser sin siste fargekraft mot vinterens blårike farger.  Foto: Arne Ivar Hanssen

kultur

At kirker åpner opp om sommeren for å gi sine gjester en rolig stund til ettertanke, er ikke så uvanlig. Men at du samtidig kan få en omvisning av kunstneren som har stått for kirkens utsmykning, er ganske unikt. Reindalen kirkeforening kan med rette være stolt over å invitere til åpen veikirke førstkommende lørdag. Bygget har gjennomgått oppjusteringer det siste året, og i vinter ble det nye kirkerommet innviet – med utsmykking av Svein Arild Berntsen. Tanken bak en åpen dag er ikke minst å få vist frem hans utsmykning til enda flere, forklarer initiativtaker Jenny Margrete Ditlevsen.

Lørdag er første gang med åpen veikirke, men forhåp- entligvis blir det flere ganger utover sommeren, tenker kirkeforeningen.

Ønsker å vise frem

– Når vi er i kirken bare en gang i måneden, er det ikke så mange som får oppleve denne vakre kunsten vi har. Derfor ønsker vi at den skal vises frem til flere. Selv kommer jeg til å sitte og selge vafler og kaffe og saft til de besøkende på lørdag. De inntektene vil uavkortet gå til kirkeforeningen, smiler Ditlevsen.

– De besøkende kan selvsagt velge om de vil være her i stillhet og se for seg selv, men jeg kommer også hit og er tilgjengelig for dem som ønsker å høre om tanken bak kunsten, forteller Svein Arild Berntsen.

Velkomst

Berntsen har over førti års fartstid som billedkunstner, tegner og formidler og er i dag en av landsdelens få nålevende kunstnere som jobber profesjonelt med kirkelige utsmykninger og religiøse utstillinger. Reindalen kirke i Tranøy ble innviet 14. august i 1983, men manglet både altertavle og en større utsmykning frem til i år. Etter ønske fra bygdefolket fikk kirken omsider sin egen utsmykning, innviet andre påskedag av biskop Olav Øygard. Allerede ved inngangspartiet møter du utsmykkingen «Velkomst», et akrylmaleri på treplater montert i ramme og lagt mellom glass.

Plass til alle

– Den trekantede grunnformen symboliserer treenigheten, den himmelblå grunnfargen assosieres med universet og med vår blå klode, med meditasjon, drøm og åndelighet. Vi ser fugler i flokk som flyr inn mot et rødt hjerte – fuglene kan være symbol på fellesskap, frihet, på fredsduer, men også på budbringere mellom det jordiske og det åndelige. Hjertet er symbol på hjerterom og -varme. Som tittelen «Velkomst» sier oss: Her er det plass til alle, smiler Berntsen.

Levende livsfrise

Et naturlig blikkfang i selve kirkerommet er alterbildet «Nåde», sammensatt av ut- skårne treplater, montert til en helhet som levende skjold, forteller Berntsen.

– «Han er mitt skjold og verge» – budskapet om livet, døden og evigheten åpner seg opp som en bok, Kristus synker inn og ned i døden. Opp stiger det tomme gullkorset mot lys og håp ut til oss som åpner opp for det åndelige budskapet kunstverket ønsker å gi oss. Et underliggende kraftsenter sender bølger og livskraft ut til begge sider, en guddommelig kraft som deler hav og rydder vei for Herren. Over det hele spenner regnbuen seg, som symbol på pakten mellom Gud og oss mennesker, og her kan man se både på detaljene og på det samiske mønsteret i ut- førelsen. Alterbildet er som en levende livsfrise, som tar oss med på nye reiser. Kunsten åpner opp for det usagte der ordene slutter, smiler Berntsen.