Årets prosjekt startet for snart ett år siden da kollega og forfatter Anne O. Bjørkli og Hellebust hadde søkt om å få et studieopphold i Nils-Aslak Valkeapää sin kunstnarbolig i Skibotn.

– Vi satte samisk fokus på prosessene våre, fikk positivt svar, og siste uken i januar i år kunne vi sette kursen nordover. Det ble et minnerikt opphold – som kvernet frem mange tanker og ideer, skriver utstilleren selv i sin pressemelding.

Påvirkning av lys og mørke

Det meste av det hun opplevde under oppholdet i Lásságámmi, speiler også stemninger som gjorde at utstillingen som nå åpnes for publikum på søndag, fikk tittelen «Samisk lys – finst det?».

– Hvordan blir vi påvirket av lyset og mørket, av rester fra gammel bosetning, farger og former fra den samiske kulturen her?

– Det er spørsmål jeg har prøvd å få frem i farge og i foto. Det siste halvåret har jeg arbeidet frem en serie bilder der disse tankene har materialisert seg, forteller Hellebust.

Formidler

Syv år er gått siden Kine Hellebust åpnet Fjæragalleriet i Malangen. Første sesong måtte hun etter eget utsagn telle både hunder og spedbarn for å komme opp i et publikumstall på sytti. Men antall besøkende har steget år for år. Siden åpningen har hun hatt gjesteutstillerne Berit i Ura fra Lyngen, Anne O. Bjørkli fra Balsfjord og etter hvert også utstillere fra Hedmark og Spania – i tillegg til en barnekunstutstilling med elevene fra Sand skole.

– Gjennom disse utstillingene har publikum fått møte kunstuttrykk som akvarell, olje, grafikk, fotografi, tusj, collage blyant og kullstift – rammet inn eller ikke. Uttrykket endrer motivet, og motivet har historisk sett vært av natur, barn, dyr eller fenomen som de fleste blir inspirert av. Som fotograf og formidler er jeg hele tiden på leting etter motiv, farger og synsvinkler som inspirerer meg til å forme uttrykk der jeg kan blande fiksjon og sannhet – fortelle en historie annerledes enn for eksempel «bare et fjell», påpeker Hellebust.

Neste utstilling i Fjæragalleriet er for øvrig allerede 15. julimed Inger Haldis Ápmir fra Tana med tittelen «Sannhet eller myte? / Duohtavuohta vai cukca? Dukker frå ein samisk legende».