ArtiJuli 2018:

Samtidskunst i spektakulære omgivelser

Søndag åpnes kunstfestivalen ArtiJuli på Bøvær, med keramikk, akvareller, foto, tyggegummiminiatyrer – og en spesiell minneutstilling.

TYGGEGUMMI: Ben Wilson er en kjent skikkelse i kunstnermiljøet med sine miniatyrmalerier på flattråkket tyggegummi. Nå er han en av utstillerne på Kråkeslottet under årets ArtiJuli, og de siste dagene har han arbeidet tolv timer i strekk på steinene i ly under paraplyen – og malt miniatyrer på tyggis. Søndag åpnes kunstfestivalen, og for de besøkende vil de bli hengt opp kart som viser hvor kunstverkene finnes.  Foto: Frank Ludvigsen

MINNEUTSTILLING: Georg Blichfeldt i minneutstillingen over kunstneren Knut Fjørtoft, som gikk bort i november i fjor. Utstillingen er lyssatt av lysdesigner Øystein Heitmann fra Hålogaland Teater og med lyd av musiker Geir Jenssen.  Foto: Frank Ludvigsen

INTERNASJONALT: ArtiJuli samler sin egen kunstnerkoloni som får muligheten til å arbeide og skape i spesielle omgivelser – her Hannah Barker og David Bernstein.  Foto: Frank Ludvigsen

kultur

Kunstnere fra Japan og Storbritannia har utgjort en spesiell kunstnerkoloni denne sesongen på Kråkeslottet. De har bygd, malt, utformet og skapt i keramamikk, på lerrett og på tyggegummi: Ben Wilson maler på flattråkket tyggis. For en type, ler Georg Blichfeldt, leder ved kunstfestivalen ArtiJuli. Wilson har virkelig ofret seg for kunsten disse regnfulle dagene på Senja.

– Det har vært storm og regn og syv grader i to døgn, og han har ligget på steinene i tolv timer i strekk under to paraplyer og malt disse miniatyrene. Skinnblaut – men blid! sier Blichfeldt.

Løype

Wilson tilbringer mye av livet på location i Londons gater hvor han maler på flattråkket tyggegummi.

– Nå har han med seg tyggegummi til oss, fra London – spesiell import – som han maler på og plasserer ut i terrenget. Han benyttet seg av lokale motiver, blant annet myten om kveit-hallet! Miniatyrene legges ut som en løype utenfor Kråkeslottet, og vi henger opp kart som viser hvor man kan finne dem. Wilson er utrolig produktiv og har også malt et par som skal klistres på asfalten og males på utenfor Joker Skaland.

Konsert

Under åpningen søndag er det presentasjon av kunsterne, og her er både festivalen og publikum så heldige å ha alle til stede. Tre kontinenter er representert: Fra New York kommer sør- koreanske Ji Yeo, som stiller ut foto i fjellveggen i skjæringen på holmen frem mot Kråkeslottet. Temaet hennes er en sterkt voksende industri i Sør-Korea: kosmetisk kirurgi. De japanske kunstnerne har arbeidet med keramikk og akvareller med lokale motiver. I tillegg til oppholdet på Kråkeslottet har de også vært hos keramiker Eilif Bendiksen på Vesterfjell i vinter.

Under åpningen sørger Eivind Valnes på piano og Dag Erik Pedersen på bass for de musikalske innslagene og har konsert senere på kvelden. Det er verdt å merke seg at dette også er salgsutstillinger.

Knut Fjørtoft

Men én av kunstnerne er ikke selv til stede: Knut Fjørtoft, bosatt i Senjahopen, gikk bort i november i fjor. Fjørtoft bygde Galleri Segla og var en av få kunstnere som kunne leve godt av sitt kunstneriske virke. Dette er en spesiell utstilling å sette opp, forteller Blichfeldt, både når det gjelder utforming og bakgrunn.

– Som tilskuer står du midt i den. Vi stiller riktig nok ut plater, men utstillingen er samtidig skulpturell fordi vi flytter bildene hans ut i rommet. Den har en dynamisk lyssetting, utformet av lysdesigner Øystein Heitmann fra Hålogaland Teater, og den er lydsatt av Knut Fjørtofts beste venn, Geir Jenssen, internasjonalt kjent fra elektronika-prosjektet Bios- phere, sier Blichfeldt.

Når en viktig kunstner forlater planeten, vil kunstnerskapet stå igjen som en eksistensiell larm. Og Knut var en viktig kunstner … Distinkt gjenkjennelig. Konstant utfordrende, var Tommy Olssons karakteristikk i Klassekampen 15. november 2017.

– Knut var en stor kunstner, og det blir flott å få presentert han på denne måten. Kanskje blir det heller ikke så mange muligheter til å se alt dette samlet igjen, for vi regner med at det blir kamp om å få kjøpt disse bildene, sier Blichfeldt.

ArtiJuli holder åpent hver dag i hele juli.