Arrangør: – De dagene betyr mye for bygda

Det er en hektisk, men sjarmerende uke som begynner når Heimkomstdagan i Rossfjord er i gang lørdag.

åpning: Tautrekkingen er et uhøytidelig og populært innslag under åpningen av Heimkomstdagan i Rossfjord – her fra 2014, da også de minste var med. Foto: Arne Ivar Hanssen  Foto: Arne Ivar Hanssen

kultur

Heimkomstdagan som fast sommer-arrangement strekker seg allerede over flere tiår og er blitt innarbeidet som en tradisjon, både hos arrangørene, i bygdefolket og blant alle dem som stiller opp på dugnad, forteller Janne-Kari Markussen i arrangementskomiteen:

– De dagene betyr mye for bygda, ikke minst for dem som er utflyttet. Når vi nå åpner som vi pleier med torgdag i sentrum på lørdag, er også tautrekkingen over brua med. Det er den vanlige konkurransen mellom «kvekk-sida» og «lat-sida» – avhengig av hvilken side av brua du bor på, smiler hun.

Hoppeslott

Det tradisjonelle programmet omfatter både fjellturer, kakebord, grilling – og i år også en egen pubkveld som Rossfjord blandakor arrangerer. Heimkomstdagan tar mål av seg til å dekke et stort aldersspenn med aktiviteter også for de yngste. For heimkomstkomiteen, som har det overordnede arbeidet med å koordinere arrangementene til de mange lag og foreninger som stiller opp, manglet det en stund noe for den aller yngste aldersgruppen dette året.

– Derfor fant vi i komiteen ut at vi skulle leie et hoppeslott fra Byggesystemer – som ungene kan få boltre seg på åpningsdagen. Videre har vi også fått med oss en lokal paintball-gruppe.

– Et ekstra populært innslag er for øvrig grillingen i Kravika. Det var stor sorg det året dét arrangementet måtte avlyses på grunn av været, forteller Markussen.

Dugnad

Lørdag 7. juli har dessuten museet på Årnes gård åpent, og der blir det drop in-kurs i keramikk for voksne og barn over fem år. Luxuskakebordet til «U/L Nordfløy» i Sultindvik er et obligatorisk innslag, og turene til Kraknestinden, til Rapet og rundt Rossfjordvannet hører også sommeren til for mange. Og med de fleste arrangementer utendørs kan arrangørene glede seg over en noe bedre værmelding de kommende dagene.

Rossfjordrocken – som er et eget arrangement, faller tidsmessig sammen med åpningen av Heimkomstdagan, og har de siste årene sørget for et ekstra, musikalsk høydepunkt under åpningshelgen.

– Vi i komiteen gleder oss like mye sammen med bygdefolket til Heimkomstdagan, sier Janne-Kari Markussen.