Det var temmelig fullt på ungdomshuset til Ul Rett Leid under Lavangsvekka da rådmann Erling Hanssen åpnet kvelden. Utendørs var det et øsende regnvær med ensifra temperaturer.

– St Hans feiringa som skulle være på Nesset i dag ble flyttet hit på huset på grunn av forholdene siden værgudene ikke lot seg overtale, forklarer Hanssen til de om lag 180 frammøtte som fikk seg rømmegrøt i regi av båtforeninga.

Uår

Etter fanfare av Lavangen skolemusikk, tok ordfører Bernhardt Halvorsen ordet og delte ut gaver til de nyfødte barna siden forrige kulturuke.

– Det er totalt seks nyfødte og noen vil påstå at det har vært et lite uår, sa Halvorsen til lett humring fra publikum. Etterpå, medgir ordføreren at det er et lavt antall fødte siste år og viser til at det i fjor var ti nye lavangsværinger som fikk premie.

– Det blir jo en liten skoleklasse, sier han. Kanskje vi må premiere på en annen måte slik at premien øker med ettusen kroner for hvert barn de får, dermed får man ti-tusen for nummer ti, sier han lett spøkefullt. Men legger alvorlig til at dersom det hadde vært jobbtilbud som i en by, ville det nok vært langt flere nyfødte og flere personer i fertil alder i kommunen.

– I en by er det ikke bare å slippe ut ungene for å leke på gata mens her har de nok av trygge steder å boltre seg på, sier han.

Priset mor og sønn

Etterpå var det duket for utdeling av kultur- og ungdomsprisen der begge ble berømmet for sine engasjement for idretten og integrering av nye innvandrere. Ordføreren sier om vinneren av ungdomsprisen at han er arvelig belastet før han avslører dem.

– I år går prisene til en mor og hennes sønn, sier Halvorsen og roper fram Lise Berg Vimme og hennes sønn Karl-Kristian Berg til stor applaus. Dermed får de diplom, blomster og 3.000 kroner i sitt virke for bygda. Hun har blant annet påtatt seg vervet som leder av Lavangen IF.

Hymne

Etterpå ble scene og gulvet foran fylt opp av 27 musikere fra bandet Heartland, Kjølenkoret og Lavangen skolemusikk samt vokalist Mona Digre og ikke minst Geir Ove Mortensen som har komponert og skrevet låten «Hymen til Lavangen». Med seg hadde han medarrangør og dirigent Hans Erik Børve.

- Det blir en slippfest på en hymne som jeg har laget ved hjelp av både proffe og amatører. Den har vi også brukt mange timer på i studio. Det er en sang som handler om Lavangen, nye kulturer og historien. Først og fremst er det en sang som skal skape samhold og kjærlighet til hverandre, sier Mortensen etter en kort generalprøve for alle musikerne. Han framhever spesielt medforfatter Hugo Bakkeid og Mona Digre som har hjulpet til med å snekre på teksten underveis.

Stående applaus

Etter en svært kort lydsjekk ble det store prosjektet sydd sammen på scenen til et lydhørt publikum. Etterpå brøt folk ut i stående applaus.

- Jeg håper denne sangen som nå skal legges ut på nettet, kan brukes i ulike sammenhenger i Lavangen, sier Mortensen etterpå og avslører at dette for det meste er et studioprosjekt og at øvingen med alle samlet kun var et kvarter før de entret scenen.

Geir Ove Mortensen er primus motor for arrangement og tekst. Med seg har han medforfatter Hugo Bakkeid. Foto: Ulf Antonsen
Disse seks nyfødte mottok gave, Astafjord bygdebok og ettusen kroner: f.h. Jan- Ove Flores Spansgård, Kristian August Thomassen, Mikkel Johan Dahl Sjøseth, Aya Alabeb, Barbara Ciepielska (ikke til stede) og Solveig Johansen Foto: Ulf Antonsen