Norges Musikkorps Forbund er en sammenslutning av skole- og amatørkorps, den største amatørmusikerorganisasjonen i Norge og landets største ungdomsorganisasjon, nest etter idretten. Forbundet er delt inn i åtte regioner og Nord-Norge er en av de regionene.

– Voksenkorpsene innen Norges Musikkorps Forbund i Nord-Norge feiret sitt 100 års jubileum i Vesterålen forrige helg, og nå er det skolekorpsene sin tur. Vi i Sørreisa Musikkforening og Sørreisa Skolekorps står for arrangementet, og hele 600 amatørmusikere fordelt på 21 korps, fra Steigen i sør til Kirkenes i nord, deltar. Vi har jobba med dette arrangementet i nesten et år. Vi ble oppfordra til å ta arrangementet, og vi tok utfordringa og sa ja. Vi hadde vårt eget jubileum for tre år siden, så vi hadde nyttig erfaring. De 600 deltakerne bor på Sentralskolen, i kulturskolebygget og på Gottesjord skole. De har med seg alt de trenger til sengestell selv. Vi tar oss av bespisningen i idrettshallen og i kulturhuset, forteller leder i Sørreisa Skolekorps, Paul Dahlø.

Til turistenes glede

Det hele åpna klokka 09:30 på lørdag, med åpning av stevnet på ungdomsskoleplassen ved Sentralskolen. Etter det defilerte ti korps forskjellige ruter fra skolen. Så spredte korpsene seg og spilte i Sørreisa, på Finnsnes og på Bardufoss.

Sør-Tromsøya skolemusikkorps, dirigert av Rolf Figenschau, spilte ved hurtig- ruteanløpet på Finnsnes, samtidig som deres meget dyktige drillkorps hadde oppvisning. De kunne glede turistene på hurtigruta med både «Gammel jegermarsj», «Army of the Hill» og «Alt for Norge». Applausen tydet på at turistene satte stor pris på dette uventede innslaget.

– Jeg synes det var veldig koselig og veldig uventet. Det er jo mange barn i korpset og så flinke de er å spille. Og alle jentene som hadde drilloppvisning var også flinke. Dette var uventet og koselig, mente den tyske turisten Gabriele Paul.

Skrova Skole- og ungdomskorps og Kanebogen skolekorps vekslet om å spille på Sevaldsens plass på Finnsnes. Rett før 3. divisjonskampen mellom Fil og Stålkameratene startet dukket Steigens Glade Musikanter opp og underholdt fotballspillere og publikum.

– Vi er veldig takknemlig for at de kommer og spiller for oss. Det er med å skape en god stemning og jeg skulle bare ønske at vi hadde et slikt besøk før hver kamp, mente styreleder i FIL-fotball, Herleif Hansen.

Suveren fremføring

For de som ikke hadde fått med seg noe av dette, var det en god mulighet til å få høre korpsene i Sørreisa Kulturhus. Der var det konsert med samtlige korps, fra klokka 13:00 til 17:00. Korpsene spilte omkring 15 minutter hver.

Konferansier Tone Hausmann ønsket velkommen og så var det vertskorpset, Sørreisa Skolekorps, dirigert av Kirsten Karlstad Vaeng sin tur. De åpnet med «Neste sommer», fulgt av «The Lions Livesnight» og så spurte dirigenten om man var klar for litt rock. Det var man, og da kunne man glede seg over «Smoke on the Water» til stor applaus. Så gikk det slag i slag utover, med det ene korpset etter det andre. Finnsnes skolekorps, dirigert av Line Magnussen gledet forsamlingen med «Eye of the Tiger», «Rhythm Explosion» og «The Final Countdown». Line Magnussen dirigerte også Gibostad juniorkorps, som leverte både «Skrekkfilm», «Read Stamp» og «Viking marsj».

Det var mye bra musikk, men konsertens «høydare» var uten sammenligning da Steigens Glade Musikanter spilte «Kraftwerk» av Jacob de Haan, et musikkstykke bestilt av en tysk by som fikk kraftverket sitt bomba sønder og sammen under krigen. Det var et helt utrolig musikkstykke, hvor man fikk med seg alt, fra flydur, alarm, bombing og oppbygging på en helt utrolig måte. Og suverent framført. De leverte også den tradisjonelle «Valdresmarsjen».

I familien

– Jeg har spilt kornett i åtte år. Jeg startet fordi storebroren min spilte. Jeg syntes det virka så artig, så jeg starta da jeg gikk i andreklasse, og jeg fant ut at jeg likte å spille. Dessuten fikk jeg en masse gode venner, noe som også gjorde det artig å fortsette. Jeg begynte i aspirantkorpset til Sørreisa Skolekorps. Der spiller du i ett år, og mener de du er god nok får du begynne i korpset. For meg gikk det greit å lære å spille, forteller Malin Brattbakk.

Og dersom det var noen av deltakerne på stevnet som ønsket seg noe mer, så hadde de muligheten til det. Forbundet hadde nemlig sendt gruppa Puls fra Syd-Afrika, som underviste i afrikanske rytmer og musikk.

Konsert: Sørreisa Skolekorps, dirigert av Kirsti Karlstad Vaeng, åpna konserten i Sørreisa Kulturhus. Foto: Birger Caspersen
Spiller: Malin Brattbakk (16) har spilt kornett i Sørreisa Skolekorps i åtte år. Foto: Birger Caspersen
Dirigent: Line Magnussen dirigerer Finnsnes skolemusikkorps. Foto: Birger Caspersen