Ei prosjektgruppe med utspring i lokalt engasjement, Målselv historielag, Målselv kommune og Midt-Troms museum, ledet av Elsa Nymo, har klart å skaffe midler og få reist et monument av operasangerinnen Aase Nordmo Løvberg på Fossmotunet, der hvor hennes oldemor bodde i sin tid.

Elsa Nymo hilste de omkring 300 frammøtte velkommen og gav en kort orientering. Så overlot hun ordet til oberstløytnant Stig Kjeding fra Hærstaben som mintes det som skjedde i 1940, da den daværende hærstaben tok inn på Nordmo gård og kaptein Rocher Lund hørte Aase synge. Hans initiativ gav oss den sangeren vi fikk, sa han blant annet.

Ordfører Nils Fosshaug hilste fra kommunen og så kunne man glede seg over Mellombygd mannskor, som med solist Anne Lise Sollied framførte Norge, mitt Norge. Så var det tid for avduking, og den var det Aase Nordmo Løvbergs datter, Torun Løvberg som skulle ta.

– Dette er en rørende dag for meg, å endelig kunne stå her og få den ære og glede av å få avduke et monument av min mor. Dette er ikke en statue av en operastjerne, en operasjef eller en professor, dette er et monument av en kunstner og av mamma. Den er slik jeg husker henne. Jordnær og en som gledet seg over å kunne dele sin sang med andre. For henne betydde det mer hva Målselv syntes om henne, enn resten av verden der ute. Jeg er uendelig takknemlig for hva dere har gjort, og har da gleden av å avduke monumentet av min mor på det som ville vært hennes 95-års dag, sa Torun Løvberg, og avduket statuen sammen med kunstneren Merete Sejersted Bødtker, som har laget statuen.

– Jeg er glad for at vi er kommet dit vi er. Det har ikke vært helt enkelt å skaffe midler til dette prosjektet. Det har vært lite eller ingenting å få fra det offentlige. Våre to største bidragsytere er Sparebanken Nord-Norge og Målselv kommune. Ellers er det det lokale næringslivet, lokale arrangementer og enkeltpersoner som har gjort dette mulig, kunne Elsa Nymo fortelle.

Dagen startet med gudstjeneste i Øverbygd kirke og overlevering av et relieff der. Så fulgte avdukingen av statuen og det hele ble avsluttet i Istindportalen med avduking av en portrettbyste og musikalsk feiring.

AVDUKES: Statuen av Aase Nordmo Løvberg avdukes.