Det som i 1982 startet opp som en plattdans, har utviklet seg til å bli et årvisst arrangement som samler sommerlystne deltagere fra nærmest hele midtfylket. I år er det bandene Katastrofe og Byting som er hovedattraksjonene, mens Topcoat skal levere lyd, lys og oppvarming, forteller Monica Rostad i ungdomslaget.

– Vi har på nesten alle festene hatt over 500 innbetalende, og jeg har inntrykk av at balsfjordingene og storfjordingene pluss målselvingene har vært bra representert gjennom tidene på plattdansen. Men de siste årene har festene fått en del besøk fra Sørreisa, Lenvik, Bardu, Gratangen, Lavangen og Salangen også, sier hun.

Ungdomshus

Da første markeringen var i 1982, stod bare U.L. Freidig som arrangør. I den tiden hadde ungdomslaget tre fester for sommeren og sparte penger til å bygge ungdomshuset som etter hvert ble reist i dalen.

– Festene har vært arrangert nesten hvert år etter det, men for det meste med bare én plattdans for året foruten et år da en av dalens medlemmer gikk bort ganske nært den planlagte festdatoen, forteller Rostad.

I 1999 ble Øverbygd idrettslag med som arrangør første gang. Den kvelden stod Hellbillies på scenen og samlet over ni hundre til plattdansen.

– Deretter gikk de tilbake til å ha lokale band, og dermed greide de med Plattdansen selv. Men i 2008 ble det bestemt i ungdomslaget at vi ville prøve på en større fest. Vi søkte om skjenkebevilling for første gang – og vi kontaktet idrettslaget på nytt, som ble med som arrangør igjen. Da byttet festen navn fra Plattdans til Midtsommerfest, sier hun.

Den festen var ikke minst bandet Sie Gubba en stor del av. I 2008 kom det åtte hundre deltagere. Året etter returnerte Sie Gubba og klarte å trekke 1016 innbetalende.

– Det er fremdeles rekorden på innbetalende, smiler Rostad.

Tre band

Siden har U.L. Freidig og ØIL holdt midtsommerfest hvert år. Musikken har vært besørget av både Vassendgutane, To Fare Gone, Violet Road, Staut, TopCoat og Blåroc. I år er det for første gang tre band som spiller.

– Vi har skjenkebevilling, det blir matsalg fra bussen og ikke minst: dans og sang for dem som ønsker det.

Preg

At midtsommmerfesten er noe som setter preg på bygda, er det ingen tvil om. Årshjulet til ungdomslaget omfatter også isfiskekonkurranse i påsken på skjærtorsdag og arbeidet med å kjøre skispor blant annet til Høgda og i Brattlia.

– Før var det vanlig med påskemiddag for alle som ville komme, vi hadde basarer, julemesser, bingoer og en gang et Øverbygd-serierenn, minnes Rostad.

Dugnadsapparat

– Til midtsommerfesten har vi en komité med åtte medlemmer, og de arbeider med forberedelse, evaluering og med selve arrangementet nesten hele året. Musikken må avtales på høsten, deretter holdes det komitémøte utpå våren hvor oppgaver fordeles. På selve festkvelden er 55 vakter i sving, andre igjen må stille tidligere på festdagen til lydprøver og matservering. Uken etter er det rydding. Planlegging og gjennomføring er likevel blitt mindre arbeidskrevende med årene, blant annet fordi vi har skiftet matbuss, utvidet senen, etablert vei ned på festområdet, kjøpt do-vogn og anleggsgjerder og påkostet strøm til festområdet, sier Monica Rostad.

BAND: Bandet Byting kommer til midtsommerfesten ved Rostavatnet. Foto: Presse