Generalprøven var i fjor, denne helgen var det Fjellkystens trekkspillfestival i full skala, både når det gjaldt antall påmeldte, antall bobiler og campingturister, konserter og fremføringer – og ikke minst: musikkglede.

– Vi bare gleder oss til neste år, kunne Asmunn Arnesen fortelle, en av initiativtakerne.

– Mange har allerede booket seg inn. De er livredde for ikke å få plass! smiler Tor Lyngmo, daglig leder av Fjellkysten.

Nærhet

Nettopp beliggenheten gjør at en slik festival like mye er en opplevelse: Nærheten både til turområdet og det frodige landskapet rundt hotellet – og kort vei inn til konsertlokalet – er noe av nøkkelen til en festival som publikum bare har godord om. Her samles det også et miljø på tvers av både kommune-, fylkes- og landegrenser: Med deltagere fra Trøndelag i sør, Finnmark i nord og Sverige i øst er nærmest hele Nordkalotten representert.

Da er det ikke til å undres over at Evert Taube-konserten fredag kveld, med Kurt Samuelsens band og Trude Heika og Arnold Kronstad som solister, samlet fullt hus. Lørdag ettermiddag var det et sammensatt ensemble som la et lunt lokk over hele hotellet med siste tone av «Nordlandsnetter».

– Nærheten er så viktig fordi den ligger i festivalen sin natur, og det skal vi bygge videre på. Derfor er vi positive til å gjøre tiltak for å få enda større kapasitet til neste år, forteller Lyngmo.

Urbant buskspill

Det er en lang festivalhelg både arrangører og deltagere har lagt bak seg: De første ankom allerede onsdag, og et unisont publikum på lørdagens konsert kunne så velfortjent takke arrangører og hotellpersonale. I år har musikantene dessuten trukket utover for å glede enda flere: Både butikker og sykehjem har kunnet glede seg over besøk av fjellkystfolkets kulturutøvere på tangent- og knappespill:

– All ære til trekkspillerne som drar rundt i bygdene og spiller. Jeg så på folket som kom ut av butikken – de kom med et stort smil om munnen! Der inne var det full trekkspillmusikk – det var til og med folk som danset på butikken – og på sykehjemmet! forteller Lyngmo.

Tor Lyngmo i midten, daglig leder for Fjellkysten, sammen med Asmunn Arnesen og Tor Furre i arrangementskomiteen for trekkspillfestivalen. Foto: Arne Ivar Hanssen