Fredag kveld sørger Hollow Hearts, Lüt og Modern Times for å skape festivalstemning fra scenen i det ombygde høyloftet i fjøsen hos Sverre Hågbo på Moen. Men premieren for konseptet «Bukta på bygda» er så mye mer enn bare artister som plasseres på en scene utenfor Tromsø. Her er det snakk om en helhetsopplevelse, forteller Marianne Saus, vikarierende festivalsjef for Buktafestivalen. Festivalfølelsen i Telegrafbukta i Tromsø er like mye knyttet til buknafesken og den kulinariske rammen rundt arrangementet, forklarer hun:

Ivareta historie

– Bukta er rock, øl og sjømat, og det tar vi også med oss til Målselv på fredag. Det er nordnorsk øl fra Mack, og vi har mathallen, som skal servere fiskemat. Buknafisk og potetmos, toppet med bacon og smør – en gammel rett som vi føler vi har tatt tilbake igjen, og som har fått nytt liv i bukta hos den yngre garden, smiler Saus.

For festivalledelsen i Tromsø var det lett å si ja da bookingansvarlig ved Kulturlåven, Ragnhild Furebotten, tidligere i år presenterte det velklingende og allittererende «Bukta på bygda». Tanken om å ta noen band med seg fra byen og lage festivalstemning i Målselv var for god til å la gå fra seg. En once in a life time-sjanse, slik daværende festivalsjef Lasse Lauritz Pettersen formulerte det. Konseptet med «Bukta på bygda» har i så måte funnet sin rette arena i en kulturlåve.

– Vi synes det er kjempespennende å være med og knytte tettere bånd til andre steder utenfor Tromsø. Særlig spennende er det de gjør i Målselv, hvor de har rigget om en låve til kulturarrangementer og konserter. Det føler vi er tett opp til det vi holder på med. Det er å ivareta historie og gi nytt liv til ting. Vi var i fjæra og rev et gammelt naust som vi deretter satte opp igjen i Bukta. Der serverer vi «fesk og beiken». Vi hentet en gammel sjark tilbake! Å holde liv i de gamle nordnorske tradisjonene er like viktig enten det er på kysten eller på innlandet. Vi føler de samme tette båndene til kulturen. Nå er vi en stor gjeng som reiser ut fra byen og til Målselv, og vi gleder oss veldig, sier Saus.

Sesongstart

Bukta på bygda er ikke bare en oppvarming til sommerens festival i Tromsø, men markerer samtidig sesongstarten på Moen Kulturlåve. Den 21. juni kommer Violet Road til Målselv – og var så populære at ny konsert måtte settes opp samme dag. Til ekstrakonserten er det fremdeles billetter igjen. Den 25. august er det en kveld viet lokale band, mens Kalottspel 2018 for mange blir et høydepunkt i årshjulet: Festivalen arrangeres mellom 8. og 12. august, og den 9. august står Mari Boine med fullt band på scenen på Kulturlåven.

Det er liten tvil om at Kulturlåvens velfortjente renommésom konsertarena står sterkt – både hos artister og hos publikum. På et uisolert høyloft, hvor trekken sniker seg inn gjennom sprekkene mellom veggbordene, er det både vær og temperatur som styrer sesongen.

– Vi pleier å ha fire til seks arrangementer i løpet av sesongen vår, fra mai og frem til midten av september. Dermed er vi ingen «stor» arrangør, men artistene har alltid likt å være her og treffer et bra publikum å spille for. Kulturlåven er et spesielt lokale å opptre i, og ikke minst forteller mange om positive publikumsopplevelser, sier Furebotten.

Lüt, sceneklare for Moen kulturlåve fredag kveld, når Bukta kommer til bygda. Foto: iTromsø
Modern Times er også klare for Moen Kulturlåve. Bandet spilte også spilte på Buktafestivalen i 2017. Foto: Terje Arntsen