I løpet av mai og juni skal 1,5 millioner kroner deles ut til hundre unge kulturutøvere som hver får 15 000 kroner samt diplom og mye verdifull heder og synliggjøring. I Troms er det 21 nominasjoner; én av dem er Isak Fossland.

Han går VG2 elenergi ved Bardufoss videregående, men på fritiden driver han med lys og sceneteknikk. Helt siden første klasse har han gått på kulturskolen og deltatt på både teater, kunst og musikk.

Fascinasjon

– Jeg har vært fascinert av lyd og lys siden barnsbein og driver i dag et enkeltmannsforetak der jeg tilbyr tjenester innen sceneteknikk i tillegg til utleie av utstyr. Jeg liker å jobbe tett på artister og skuespillere og bidra til at publikum får en best mulig opplevelse.

– Den store drømmen er selvsagt å kunne drive med lyd, lys og sceneteknikk på et enda høyere nivå, og leve ene og alene av lidenskapen min, smiler han.

Drivkraft

Naturlig nok har det frem til nå blitt mest oppdrag i Målselv og omegn, men Isak har også jobbet som frivillig på festivaler og konserter i stort sett hele landet. I Målselv har han tatt jobber for blant annet Dans Målselv, bardufossrussen, Sameskolen, Fagerlidal skole, for Bardufoss ungdomsskole og BOIF i tillegg til selve kommunen.

– Drivkraften er alle opplevelsene man får, for ikke å snakke om alt folket man møter. Når man er på konserter og forestillinger i hele landet, skjer det titt og ofte at man støter på kjentfolk man har arbeidet både med og for. Opplevelsene er mange, man får jobbe tett opp mot artister og skuespillere, og man får uttrykke seg visuelt på en helt spesiell måte som ikke så mange andre gjør. Og for min del er det en perfekt kombinasjon mellom det å være teknisk og kunstnerisk interessert, forteller han.

Offentliggjøring

I år er 451 unge kulturutøvere nominert til Drømmestipendet, som faktisk kan markere et lite jubileum i 2018: Det erfemtende året på rad at stipendet deles ut.

I jubileumsåret har stipendpotten økt med solide 500 000 kroner – til 1,5 millioner kroner, så nå får hver av de 100 stipendmottakerne 15 000 kroner.

Nytt av året er det også at kommunene kan nominere så mange utøvere de selv ønsker, fordelt på kategorier som dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og annet.

Kommuner med stipendmottakere bestemmer selv når i mai eller juni de vil utdele stipend. De bestemmer selv tid og sted samt graden av hemmeligholdelse og overraskelsesfaktor. Derfor offentliggjøres ingen samlet oversikt over stipendmottakere før i slutten av juni. Da kommer en slik oversikt på nettstedet drommestipendet.no, heter det i arrangørenes presseskriv.

Bekreftelse

For Isak er nominasjonen til Drømmestipendet er også en bekreftelse på at han har gjort mye riktig. Han har allerede tenkt på tiden etter videregående.

– Første steg er å flytte til Tromsø der jeg vil få flere jobbmuligheter og oppdrag i tillegg til å fullføre utdannelsen min i el-faget.

– Sceneteknikk krever så mye mer enn bare kunnskap: Du må også ha utstyr til å utføre jobben. Det er ikke billig, og drømmestipendkronene vil i så fall komme veldig godt med, sier han.