Tidligere i mai var hun én av seks som mottok stipend fra SpareBank 1 Nord-Norge, et stipend Sparebankstiftelsens gavefond deler ut til kulturtalenter i nord.

For en med oppvekst på Stonglandseidet og utdannelse som skuespiller fra L’École Internationale de Théâtre Jacques Lecoq i Paris og Forstudium Teater i Oslo kommer det godt med når man er frilanser og har hele verden som arbeidssted.

En stor anerkjennelse og bekreftelse på det hun driver med, smiler Sellevoll.

– Stipendet skal gå til å videreutvikle et talent gjennom faglig utvikling – og er gull verdt! Uten støtte kan det økonomisk sett være utfordrende å reise ut i verden, komme i lære hos anerkjente kunstnere og ta workshop og kurs.

– Planen er å bruke stipendet både i Toronto, New York og Tromsø.

Yrkesvei

Som skuespiller har du allerede i utgangspunktet interesse for kroppslig bevegelse: I første omgang ble det videregående i Harstad på idrettslinjen med volleyball som fordypning, deretter fysioterapi i Tromsø.

Det studiet avsluttet hun etter to år, men har aldri angret på at hun ikke fullførte. Hver gang hun forsøker å forestille seg en annen yrkesvei enn den hun valgte, kjenner hun seg rent ulykkelig, forklarer hun.

Etter Lecoq var hun med å starte det internasjonale teaterkompaniet YVA Company med utøvere fra Norge, Canada og Frankrike. De har produsert og spilt forestillinger i både Norge, Canada og Australia og arbeider nå mot en høstturne av forestillingen Nesen i moderlandet.

Selv levde hun i koffert i halvannet år etter utdannelsen – før hun i januar fikk seg leilighet i Tromsø. Her vil basen være fremover.

– Det har vært noen år med både skole og jobb i utlandet, det var helt fantastisk, men jeg har alltid lengtet nord, side om side med folk som vet hva fjæra er! forteller hun.

Arbeider du frilans, gjelder det å finne balansen. Arbeider du frilans som ung, nyetablert kunstner, er letingen i tillegg en søken etter identitet.

– Jeg forsøker for tiden å finne ut hvem jeg er som kunstner og hva jeg ønsker å gjøre. I januar ble jeg sammen med fjorten andre kunstnere tatt opp i talentprogrammet UREDD, som eies av RadArt, nettverk for scenekunst. Her får vi hjelp, veiledning og verktøy for å etablere og videreutvikle kunstnerskapet gjennom fagsamlinger og mentorering. Vi har søkt med prosjektideer, og målet med programmet er at det ender med visninger på en nordnorsk arena. Det er skikkelig nettverksbygging med deltagere fra hele landsdelen.

Sykehusklovnene

Tilknytningen til helsefaget, som ble påbegynt med studiene i fysioterapi, er imidlertid kommet tilbake. Sammen med fire andre lokale, profesjonelle skuespillere er Sellevoll tatt opp som ny rekrutt hos Sykehusklovnene. Fra høsten 2018 vil klovnene være fast til stede på UNN.

– Det er en fantastisk organisasjon med herlige kolleger, og jeg føler meg så heldig som får være en del av Tromsø-klovnene! Hverdagen min ellers er variert og preget av lite rutiner. Jeg har en tendens til å glemme alt jeg har gjort, og kan ofte våkne med følelsen av at jeg begynner fra scratch. Men det er jo ikke sant: Nå jobber jeg hver eneste dag med kle på meg den gode ryggsekken med kompetanse og erfaring for å arbeide for at kultur skal bli oppfattet som en absolutt verdi.

stipendmottager: Sellevoll var en av seks kunstnere som mottok stipend fra SpareBank 1 Nord-Norges gavefond. Foto: Privat Foto: Privat