Var du så heldig å komme innom Fjellkysten de første dagene av juni 2017, skulle du lete lenge etter et sted med mer musikalsk glede. På et trekkspilltreff er alle en eneste stor familie, hvor det ikke bare er musikalsk men også gjensynsglede. Omtrent som når storfamilien samles, mente initiativtaker og medarrangør Asmunn Arnesen. Alle hotellrommene var booket, på campingplassen ruvet et tredvetalls vogner og bobiler, og til sammen var mellom 100 og 150 gjester samlet.

For dem som lenge hadde hatt en drøm om et eget trekkspilltreff på hotellet, var det ekstra gledelig.

Samme helg startet forberedelsene til årets festival: En egen komité ble nedsatt, eget styre etablert og alt tilrettelagt for en enda større festival denne sommervåren. Ikke minst med tanke på en større sosial ramme, der også de yngste musikantene inkluderes. Allerede torsdag er det innrykk med spill og jamming, med oppstart av festivalprogrammet fra fredag formiddag: Da kommer Lavangen kulturskole til Fjellkysten, hvor Svenn Larsen vil demonstrere og vise frem trekkspillets musikalske muligheter.

– Her legger vi opp til gratis nybegynnerkurs for alle som er interessert – og de som vil, kan få leie et eget trekkspill kostnadsfritt hele helgen! Svenn har lovd oss at allerede lørdag skal de kunne mestre enkle melodier, forteller Asmunn Arnesen.

Taffelmusikk

Kjell Harald Langhaug kommer med utstilling og spill, det samme gjør brødrene Karsten og Bjørnar Pettersen. Dette blir en helg som samler både de profesjonelle og de lokale ildsjelene: Lavangen frivilligsentral arrangerer fredagskafé på hotellet for pensjonister – og der stiller naturligvis flere trekkspillere opp og sørger for taffelmusikk. Fredag ettermiddag er det Evert Taube-konsert på hotellet, hvor Kurt Samuelsens band har med seg Trude Heika og Arnold Kronstad som solister. Hver kveld er det middag og påfølgende dans etter oppsatt spilleliste. Men årets trekkspillfestival innbefatter mer enn bare buskspill: Lørdag trekker musikantene ut til mer urbane strøk med utreise både til nabokommunen og til Tennevoll for flere turnélystne musikere: Da besøkes Salangen sykehjem og Coop-butikken på Sjøvegan og i Lavangen. Videre utover ettermiddagen er det konsert på hotellet både for grupper, solister og gjesteartister.

– Fjellkysten er et fantastisk sted å arrangere en slik festival. Vi har faktisk et helt hotell å boltre oss på – i tillegg til at vi setter opp et par lavvoer utenfor beregnet på dem som vil samle seg i torader-grupper, sier Arnesen.

Kulturskole

Daglig leder ved Fjellkysten, Tor Lyngmo, gleder seg til en musikalsk helg:

– Alle rommene er allerede fullbooket den helgen – vi venter inn 30-40 bobiler og regner med godt over 200 deltagere. At de også tar musikken med seg ut til folk, er så prisverdig, smiler han.

Fjorårets festival var knapt over da det kom forespørsler om reprise. I år har det ringt folk helt fra Trøndelag som ville vite når årets festival skulle arrangeres.

– Vi ønsker å spre glede, og ikke minst synes vi det er artig at Lavangen stiller med kulturskolen. Ungene er jo det viktigste av alt i musikken, forteller Asmunn Arnesen.

I naturskjønne omgivelser på og ved Fjellkysten blir det både lavvo-spill og konserter innomhus. I tillegg reiser musikantene ut på turné både til tettstedet Tennevoll og til nabokommunen for å spre musikalsk glede. Foto: Arne Ivar Hanssen
Asmunn Arnesen, initiativtaker til fjorårets festival, har all grunn til å glede seg på vegne av trekkspillmiljøet. Foto: Arne Ivar Hanssen