Ruud, som selv hadde røtter fra Dyrøy, sørget gjennom et langt liv og gjennom virket som statsstipendiat fra 1974 både for opptak og lagring av flere hundre nordnorske folkesanger gjennom NRK og ved Tromsø Museum.

Vakre melodier

Våren 2017 ga Fotefar sammen med Julie Alapnes ut albumet Flygande kråka får alltid nåkka. Her er låtene hentet fra Edvard Ruuds repertoar, med unntak av den nykomponerte slåtten «Flygande kråka», som nettopp er tilegnet prosjektet og kulturpersonligheten Edvard Ruud.

Som lyriker ga Ruud ut sin siste diktsamling i år 2000, Dikt frå Elgsnes, bare ett år før han gikk bort – nærmere 94 år gammel.

Med albumet Flygande kråka får alltid nåkka inviteres lytteren inn i en surrealistisk verden, der vakre melodier og tragikomiske tekster går hånd i hånd.

– Fotefar har ikke vært ofte hos oss i Nordavindshagen, og det er skikkelig spennende å endelig få dem hit.

– Folkemusikkensemblet fra Kultur i Troms presenterer her en konsert med nordnorske folkeviser fra nærområdet. Det er musikk det er lett å høre på, med rytmer og melodier som sitter i kroppen lenge etter at de har spilt siste noten, forteller Anna Starr Dalgård, kulturskolerektor i Dyrøy kommune.

Inkludert i billettprisen på onsdagens konsert er også enkel servering.

Samtidig er det verdt å merke seg at det også er slipp av den nye singelen «Første natta», basert på materiell fra folkemusikksamlingen av Edvard Ruud, påpeker Dalgård:

– Denne konserten er dessuten den samme som var åpningskonsert under Festspillene i Nord-Norge 2016, og som har turnert regionen i mellomtiden til stormende jubel, smiler hun.

Tradisjonsmusikk

Det er nå tretten år siden Fotefar ble etablert, og i løpet av årene har trioen bygd opp et imponerende stort repertoar bestående både av nordnorsk tradisjonsmusikk, svenske viser, personlige anekdoter og en hel del egenkomponert musikk.

Fotefar ga ut sitt første album, Fest, i 2009, sammen med kollega og landsdelsmusiker Håvard Lund.

SAMLER: Edvard Ruud (1907-2001). Foto: Arne Ivar Hanssen