Stian Davidsen Kleppe, dirigent for musikkforeningen, tok på seg en stor oppgave da korpset valgte seg Queen som utgangspunkt for denne vårens dobbelkonsert: To forestillinger, torsdag og fredag kveld, over førti musikere, vokalister og solister på scenen, et prosjekt så gjennomført og velregissert i alle ledd, slik et så omfattende konsept må være for å kunne bli vellykket. Lyd og lyssetting er profesjonalisert, produksjonen velbalansert og behagelig. På gulvplanet foran scenen sitter du med en vegg av basshøyttalere mot deg, de dypeste tonene er like følbare som de kan høres; fra amfiet har du utsikt over korpset, utvidet og forsterket og finspisset mot britisk pop gjennom vokalister og solo-instrumentalister. Det er lett å la seg overvelde – og det med rette.

Du tilfører ikke nødvendigvis et korps mer trykk eller dybde med å sette inn ekstra musikanter. Men dirigent Kleppe viser så elegant hvordan et så stort ensemble må samkjøres: Salangen musikkforening har med seg musikantene fra Blanke Messingen fra Dyrøy og fra Bardu Musikkforening i tillegg til bandet hvor sologitarist Daniel Rustad bokstavelig talt står på samme frontlinje som vokalistene. Da er det med ett ikke bare en musikkforening som har arrangert noen pop-låter, men en musikalsk helhet du kan variere og utnytte til fulle. Ikke minst gir det rom for å skape dynamikk, også der hele arrangementet strippes ned og fremføres med bare piano, gitar og vokal.

Går du på en tribute-konsert til Queen, vet du gjerne hva du får: «Bohemian Rhapsody» og «We Are the Champions» er selvskrevne, og det er ikke vanskelig å gjette seg til hvor de er plassert i programmet. Og her er det musikkforeningen gjør sine grep: De varierer med playback og videofremvisning, vidd og forventningsbrudd. «Innuendo» er et høydepunkt i første sett, intensiteten i vokalprestasjonene følger hver eneste låt. Og en ekstra bonus er orkesterrekken som stilles opp foran korpset, der med Geir-Ove Mortensen som vokalist.

Musikkforeningen kjører på i over to timer med innlagt pause. Med to utsolgte konserter får nærmere et halvt tusen publikummere showet med seg.

Etterpå skal det mye til for at du ikke er – eller er blitt enda mer – fan av Queen.

Og av Salangen Musikkforening.

Kvalitet og gjennomført produksjon i alle ledd, profesjonelt utført i lyd- og lysuttrykk. Foto: Arne Ivar Hanssen
Tom Andersen henter frem intensiteten i sin tolkning. Foto: Arne Ivar Hanssen
Geir-Ove Mortensen i midten, her sammen med Daniel Rustad og dirigent Stian Davidsen Kleppe. Foto: Arne Ivar Hanssen
Vokalist Knut Erik Østgård i lysregnet. Foto: Arne Ivar Hanssen