En konsertkveld basert utelukkende på Queen er i seg selv et stort prosjekt, men musikkforeningen har virkelig ikke gått av veien for å gjøre det enda større: Ikke bare har de utvidet egne rekker med musikantene fra Blanke Messingen i Dyrøy og fra Bardu Musikkforening: Til sammen er de over 40 på scenen inkludert eget band, korister og to vokalister i Tom Andersen og Knut Erik Østgård. «En hyllest til Queen» presenteres torsdag og fredag i kulturhuset på Sjøvegan neste uke.

– Fredagskonserten er utsolgt. Til konserten torsdag er det fremdeles en del billetter igjen, men det kjøpes jevnt. Med begge konsertene er det nærmere 500 billetter, forteller Per Olsen i musikkforeningen.

– Det er en ganske høy prosentandel av kommunen som får med seg konserten, føyer Knut Erik Østgård til.

Teaser

Østgård flyttet til Straumen på Andørja i juni i fjor, og det var slik han kom inn i musikkforeningens store prosjekt. Selve ideen om en Queen-konsert er noen år gammel, forklarer Stian Davidsen Kleppe, dirigent for musikkforeningen:

– Men det har latt vente på seg. Vi hadde 70-årsjubileum i fjor, men valgte å gjøre noe annet – selv om vi hadde med «Bohemian Rhapsody» som en teaser på det som skulle komme. Så bestemte vi oss tidlig i høst for å kjøre på.

Tom Andersen var tidlig klar som gitarist og vokalist. Men Queen er tungt å synge alene, og både han og Kleppe var enige om at de burde ha en til.

– Jeg lurte på hvem vi skulle spørre, og da foreslo Tom at vi kunne høre med Knut. Han bor jo her!

De hadde for øvrig møttes før på Byggtorget, påpeker Østgård:

Oppvarming over Mjøsundbrua

– Queen hadde jeg – med hånden på hjertet – aldri sunget før! Nå har vi fått plukke låter som vi digger sjølv og det er moro. Men det er krevende materiale. Det er oppvarming fra Andørja via Mjøsundbrua og helt inn hit – jeg sitter og synger i bilen! ler Østgård.

Selv synes han at de beste låtene kom i de første ti årene av bandets karriere.

– Da var det helt magisk. Det var da de var nyskapende og gjorde ting som alle sa de ikke burde gjøre. Men de ga det ut, og det ble gigasuksesser. «Bohemian Rhapsody» har en intro som er så lang at du nesten kan hvile middag! I dag, når du lager en ny låt, har du tyve sekunder før refrenget skal være der, sier Østgård.

Noter

I bandet har musikkforeningnen videre Tor Magnus Østvik på keyboard, Daniel Rustad på sologitar og Geir-Ove Mortensen på bass. Korister er Trine Dahlberg Torgersen og Ruth-Bente Aglen. AudioLight fra Harstad kjører lyd. Det er en helhetlig produksjon med kvalitet i alle ledd – og for den som skal arrangere et så omfattende materiale, er det mye arbeid. En av tubaistene fra Bardu hadde hørt et korps fra Balsfjord som hadde gjort et Queen-prosjekt, forklarer Kleppe. Der hadde dirigenten, Roy Hansen, selv skrevet notene og arrangert.

– Jeg tok kontakt med han for å kjøpe arrangementene, og deretter har vi justert og arrangert litt om slik at det skulle passe oss.

At arrangementene sitter, er det ingen tvil om. Korpset låter dritbra, påpeker Østgård.

– Det er helt rått. Musikerne i bandet hadde jeg heller ikke møtt før jeg begynte her. Det er flinke folk, det er artig å øve – og det pleier jo vanligvis å være kjedelig!

– Return har ikke øvd siden 1989. Det sluttet vi med for lenge siden – hos oss er det bare å møte opp! ler Knut Erik Østgård.

krevende låter: Tom Andersen og Knut Erik Østgård har et krevende materiale som vokalister. – Nå har vi fått plukke noen låter som vi digger sjøl, forteller Østgård. Foto: Arne Ivar Hanssen
artig å øve: Vokalistene Tom Andersen, Knut Erik Østgård og dirigent Stian Davidsen Kleppe på tirsdagens øving i kulturhuset på Sjøvegan. Foto: Arne Ivar Hanssen