Under Festspillene i Nord-Norge, onsdag 27. juni, lanseres platen «Solnatt/Beaiveidja» på med en storslått konsert i Harstad Kulturhus – med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, band og et utvalg av artistene.

De 17 nykomponerte låtene spilles nå inn i Kysten Studio og utgis på det nordnorske merket Mano Music. Herman Rundberg har stått for produksjon og musikalsk ledelse, og på albumet deltar blant annet bandet Senjahopen, Anne Nymo Trulsen, Tore Bruvoll, Resirkulert, Hollow Hearts og Lars Bremnes.

Leggetid i solskinn

Selv om norsk musikkhistorie har en større rikdom på vuggeviser, er det likevel få som omhandler å sovne i en natt der solen skinner: godnattsanger for barn i midnattssol. Derfor har Festspillene i Nord-Norge, i samarbeid med Aggie Peterson, tatt initiativ til et større samarbeidsprosjekt der en rekke nordlige artister og tekstforfattere skriver helt nye godnattsanger for barn i nord. De fleste vuggeviser og godnattsanger for barn handler gjerne om referanser til mørke netter:

– Vi ønsker at barn i midnattssol skal få sovne til sanger som omhandler den virkeligheten vi i Arktis lever med hver sommer.

– Lyse netter og påtrengende solskinn selv når klokken for lengst har passert leggetid, sier direktør for Festspillene i Nord-Norge, Maria Utsi.

Universelt

Godnattsanger har blitt skrevet og sunget så lenge barn har blitt lagt om kvelden. Vuggevisene husker vi, bærer med oss gjennom livet og overbringer til neste generasjon.

Slik representerer de både noe personlig, men også noe sterkt universelt og evigvarende:

– Godnattsanger er vårt første møte med musikk og gir på sitt beste en følelse av både tilhørighet og identitet. Derfor er det så viktig å skape nye vuggeviser som reflekterer arktisk virkelighet og er gjenkjennelige for barn som må legge seg i solnatten. Jeg tror oppriktig at det er viktig for barnas følelse av å høre til i nord, sier Utsi.

Artister fra hele Nord-Norge har tatt del i prosjektet. I tillegg bidrar Johan Airijoki fra Gällivarre i Sverige og Marja Helena Fjellheim Mortensson fra Hedmark.

På albumet er sanger på både norsk, nordsamisk, sørsamisk og engelsk representert.

Både Maria Utsi og programsjef i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, Catharina Bilsbak, håper platen kan bli nordnorsk allemannseie.

– Kvaliteten på låtene som har kommet inn, er utrolig høy, og vi er rett og slett skikkelig stolt av dette prosjektet.

– Nå håper vi bare låtene sprer seg og blir tatt i bruk i hele landsdelen.

Artister

Artistene som deltar på albumet, er: Petter Carlsen & John Kåre Hansen (Finnmark), Fredrik Olsen (Nordland), Resirkulert (Troms), Aggie Frost (Troms), ISÁK (Finnmark), Johan Airijoki (Gällivarre, Sverige), Lisa Skoglund (Troms), Elle Márja Eira (Finnmark), Senjahopen (Troms/Oslo), Anne Nymo Trulsen (Troms), White Ascot (Troms), Herman Rundberg (Troms), Lars Bremnes (Troms), Hollow Hearts (Troms), Tore Bruvoll (Troms), Ann-Iren Hansen (Nordland), og Marja Helena Fjellheim Mortensom (Hedmark).

Anne Nymo Trulsen er en av artistene som bidrar på det kommende albumet. Foto: Terje Arntsen