Senjaværingen, som er bosatt på Hamar, stakk nemlig av med både pris, medalje og hederlig omtale da Norges Fotografforbunds årlige landskonkurranse ble avholdt på Hell søndag kveld. Johnsen vant årets bilde i kategorien Natur for bildet «The Cormorant Stone/Skarvesteinen», i tillegg til gullmedalje for «Mr Arne Ytre», samt hederlig omtale for to bilder i konkurranse med 183 fotografer og 728 bilder.

Sjøl er han nesten litt overveldet over prisdrysset.

– Ja, det var litt voldsomt, humrer han til Folkebladet.

"Drømmende følelse"

«Bildet har en drømmende følelse, og kan minne om kunst fra slutten av 1800-tallet. Det har noe mystisk og uhyggelig ved seg. Dette er veldig bra!», uttaler juryen om «The Cormorant Stone/Skarvesteinen».

Hansen forteller at bildet er tatt på på Senja, nærmere bestemt i Ersfjord. De som er kjent på Norges nest største øy, skjønner nok fort at bildet Johnsen fikk gullmedaje for også er tatt på Senja.

– Det er tatt på Bøvær, og det er faktisk et bilde av naboen min. Det at begge disse bildene er tatt på Senja topper det hele, for Senja er noe helt spesielt for meg, sier Hansen.

Klapp på skulderen

Gjennom sine 30 år som fotograf har senjaværingen gjentatte ganger blitt premiert for sine bilder. Johnsen teller opp 120 bilder premieringer fra internasjonale og nasjonale konkurranser.

– Hvordan føles det med prisdrysset søndag?

– Det er først og fremst en veldig fin faglig klapp på skulderen. Dette er jo på en måte NM i fotografi med en veldig dyktig jury. Det er helt klart et trangt nåløye å komme gjennom, sier Hansen.

– Hva skal til for å bli premiert?

– Det som først og fremst vurderes er det som heter impact, altså hvordan et bilde slår. Her er det snakk om nesten 800 bilder som juryen skal vurdere, og da må du skille deg ut med noe spesielt som juryen reagerer på. I tillegg vurderes kreativitet, og selvfølgelig også det fotofaglige — teknikk, uttrykk, komposisjon, fargebruk og så videre, forklarer Hansen.

– Det er mange ting man skal tenke på for å knipse blinkskuddet?

– Ja, det er ikke det enkleste for å si det sånn, humrer Hansen.

Hemmelig prosjekt

– Hvor går veien videre?

– Jeg er i startgropa med et nytt prosjekt, som jeg ennå ikke skal si så mye om.  Det er et kjempestort prosjekt med over hundre portretter som skal gjøres, men det innebærer samarbeid med store aktører, og jeg må derfor holde kortene litt tett til brystet inntil videre. Kan hende blir det offentliggjort hva dette er for noe i sommer, sier Johnsen.

For øvrig opplyser Johnsen at han ikke blir arbeidsledig med det første. Han er nettopp gått igang med en master innen media, og da selvfølgelig innen fotofaget. Johnsen skal ha en rekke workshops den kommende tida, blant annet flere på Senja.

Arnfinn Johnsen vant gullmedalje for portrettet av naboen. Foto: Arnfinn Johnsen
Arnfinn Johnsen etter prisutdelinga søndag kveld. Foto: Jon Klasbu