Synnøve Nupen blar gjennom katalogen med trykk som forberedes. Landskap har aldri vært noe motiv i hennes bilder; det eneste måtte være det indre, menneskelige landskapet. Likevel er det nettopp naturbilder hun nå for første gang arbeider med til salgsutstillingen på Galleri Carlsø til høsten. Flere av de nye bildene er ferdig, og ett av dem har hun allerede fått mange reaksjoner på. Naturlig nok: Børingen er et kjent motiv for så mange, ikke bare i hjemkommunen. Selv tok hun et utall bilder av fjellmassivet fra flere vinkler for å finne det beste snittet. Deretter er motivet blitt meislet ut i treplater før selve trykkeprosessen tar til.

– Jeg strevde fælt og skar så mange plater feil. Men et bilde skal aldri være hundre prosent realistisk. Da kan du like godt ha tatt et bilde, sier hun.

Utfordringer

Opprinnelig er hun fra Ørsta og har kunstutdannelsen fra Ålesund kunstskole og Grafikskolan i Stockholm. I 2001 mottok hun Norsk Kulturråds debutantstipend. I dag arbeider hun på kulturskolen i Dyrøy og i Lenvik i tillegg til sitt eget virke som billed- og tekstilkunstner. Bak huset står annekset hvor hun har atelieret. Heter du Nupen og selv bor ved foten av Børingen, blir du kan hende landskapskunstner med årene – bevisst eller ubevisst. Det er spesielle utfordringer med naturbilder, ikke minst når du velger deg landemerker som mange har et forhold til, og det har vært en lang prosess å komme dit hun er i dag som kunstner. Spranget er stort fra de motivene hun har vært kjent for frem til nå.

– Jeg er veldig glad i naturen og er ofte på tur. I naturen finner jeg inspirasjon. Men det blir noen portretter også i Karlsøy-utstillingen. Blant annet kongebildet, smiler hun.

Popart-versjonen av kongen

Dét bildet ga hun til Slottet i anledning kongeparets åttiårsdag. Dronning Sonja hadde fått en stall i gave av kongen. I den restaurerte bygningen vises kunst og gjenstander fra De kongelige samlinger. NRK fjernsyn var med da kunststallen ble vist frem for første gang. Ett av bildene dronningen og reporteren passerte på sin omvisning, var nettopp Nupens trykk av Harald.

– Her er popart-versjonen av kongen, sa reporteren og pekte på Nupens trykk, der folkekongen stråler i et eneste stort, fargerikt smil.

– Det ser det ut til, lo dronning Sonja. – Veldig morsomt, føyde hun til.

KONGEBILDET: – Veldig morsomt, var dronning Sonjas kommentar da hun så Synnøve Nupens kongebilde. Foto: Arne Ivar Hanssen