Først ut er Torbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by i Riksteatrets oppsetning, hvor unge, lokale skuespillere fra kulturskolen i Lenvik står på scenen med profesjonelle, nasjonalt kjente artister. Den forestillingen er utsolgt, men allerede lørdag 14. april er det Bestevenner med blålys, mens Hålogaland Teater besøker Finnsnes 24. april med Gutten som ble et insekt, basert på Kafkas roman Forvandlingen.

Slik pågangen er nå, er det ingen som bør vente for lenge med å skaffe seg billetter. Særlig ikke til HTs forestilling, hvor det på grunn av tekniske løsninger kun selges 115 billetter, forklarer Vibeke Johnsen, teater- og markedskonsulent ved kulturhuset Finnsnes.

– Publikum skal ha på seg headset: Lydbildet blir derfor forskjellig for voksne og unger. De voksne hører noe annet enn ungene, og ungene kan samtidig kommunisere med gutten Gregor som blir et insekt på scenen, forteller Johnsen.

Kvalitet

Det grepet forsterker også selve tematikken i forestillingen, som handler om å være annerledes, om prestasjonspress blant ungdom og hva som skjer når du stiller for høye krav. Men forestillingen har både humor og glimt i øyet – også for voksne. Gutten som ble et insekt høstet svært gode kritikker da den gikk i Tromsø.

For kulturhuset på Finnsnes er det godt å se at kvalitet, men også spennvidde, tiltrekker seg publikum.

– Vi ser en god økning på alle typer foretillinger, men spesielt på barne- og familieforestillingene. Det er ikke lenger uvanlig at vi selger ut en barneforestilling. Samtidig har vi vært heldige og fått flere klassikere: Riksteatret har vært her med Torbjørn Egner og Astrid Lindgren, og det vil folk ha.

– Noe som også er fint, er at vi har forestillinger som er spredt for et barnepublikum i alle aldre. Vennebyen er for de minste; Gutten som ble et insekt passer for dem fra seks år og oppover, mens Folk og røvere Kardemomme by er for hele familien, sier Johnsen.

Bestevenner med Blålys er basert på TV-serien Vennebyen. Showet har ifølge arrangørene vært på veien i over seks år, og er hittil sett av mer enn 50 000 over hele landet. Her får publikum oppleve sanger, dans, drama, og her fremføres mange av de kjente sangene fra serien. Etter forrestillingen blir det mulighet til å møte figurene.

Bestevenner passer best for barn mellom 2-6 år – og deres foreldre og besteforeldre.

– Derfor har vi også forestilingen veldig tidlig på ettermiddagen. Bestevenner med Blålys er tilpasset de helt små, derfor er det også en forestilling som ikke varer så lenge.

Hålogaland Teaters dristige adapsjon av Kafka over til barne-/ungdomsteaterformatet appellerer i større grad til ungene fra barneskolealder og oppover.

– Det er relativt sjelden at man tar en bok for voksne og gjør den om til fortelling for unger, sier Vibeke Johnsen.

DRISTIG: Hålogaland Teaters dristige adapsjon av Franz Kafkas roman Forvandlingen appellerer til barn fra skolealder og oppover. Her bidrar også tekniske løsninger til en annen teateropplevelse, både for barn og voksne. Foto: Lars Aake Andersen
KRITIKKER: Gutten som ble et insekt har høstet gode kritikker fra oppsetningene i Tromsø. Foto: Lars Aake Andersen