Ikke bare er de en viseklubb som arrangerer med artister utenfra, regionalt og nasjonalt kjente, men de er også sangere, musikere og kulturformidlere. Med Panorama, lokalet i kulturhusets underetasje, har de også fått sin egen intimscene, og det var hit de onsdag kveld kunne ønske publikum velkommen til premierekonsert, til et program bestående utelukkende av svenske viser. Allerede for flere år siden etablerte klubben begrepet «visevert» for den som leder publikum gjennom en stemningsfull kveld med et lunt repertoar. Kveldens «hovedsolist», Nils Arne Sjøseth, vet at viser best trives i joviale omgivelser, uhøytidelig presentert, men samtidig med tekstens alvor godt nok bevart. Det er nærmere ett århundre mellom låtene som Sjøseth leder oss gjennom, fra Evert Taube til Lisa Nilsson, Cornelis Vreeswijk til Bjørn Afzelius.

Fra scenen i nyinnviede Panorama, det som før har vært viseklubbens «private» øvingslokale og som nå er blitt hele bygdas nye kulturscene, er det like mye rom for «Tusen bitar» som for «Flickan i Havanna». Sjøseth fremfører Afzelius i duett med Henriette Fredriksen, han akkompagnerer selv på gitar og har et mannsterkt komp bak ryggen i tillegg til Katrine Nordgård, Ragnhild Fjeldstad og Eli Helene Johannessen som solister og korister. Og han innleder med å sette sin aller første gitar, den han fikk i 7-8-årsalderen, foran scenen: En maskot for denne kveldens ensemble, men like mye et symbol for den genuine interessen som driver en musiker som formidler en sjanger der tekst og nettopp røtter betyr så mye. Det er ikke tilfeldig at Baluba, som en av områdets få viseklubber, har holdt på i elleve år. Det ligger mye arbeid bak – og ikke minst en kjærlighet til visene som musikalsk sjanger.

Og heldigvis for publikum som får oppleve dem: en god porsjon formidlingsglede, enten Baluba fremfører selv eller arrangerer for andre.

VISEVERT: Nils Arne Sjøseth, kveldens visevert, med et lunt repertoar av svenske viser på programmet. Foto: Arne Ivar Hansen
SANGER: Henriette Fredriksen, én av de unge i viseklubben Baluba, blant annet i duett med Nils Arne Sjøseth på Bjørn Afzelius «Tusen bitar». Foto: Arne Ivar Hansen