Utstillingen vil få lydfølge av en komposisjon laget for anledningen av Fjørtofts gode venn, Geir Jenssen, også kjent som Biosphere. Den vil få en dynamisk lyssetting ved lysdesigner fra Hålogaland Teater, Øystein Heitmann.

– Det er en forpliktelse – og en ære – for oss som sto han nært å få løfte frem Knuts kunst, sier leder ved kunstfestivalen ArtiJuli, Georg Blichfeldt.

Galleri Segla

Knut hadde funnet sin plass i verden i Senjahopen. Her hadde han innredet et hus med hjemmekino på loftet og verksted i kjelleren. Han bygde et lite galleri, Galleri Segla. Han var en av få kunstnere som kunne leve godt av sitt kunstneriske virke.

– Hans varme, åpne væremåte og direkte humor skaffet han gode venner og naboer. Han hadde skiftet ut den åpne båten med en med overbygg og GPS. Han elsket å fiske. Han var i ferd med bygge seg en liten fiskehjell for å kunne produsere boknafisk. Så falt han om. Hjertet stanset. Han ble 57 år, skriver arrangørene.

– Vi på Kråkeslottet var så heldige å få bli kjent med Knut. Sammen med Knuts gode venn Geir Jenssen har vi tatt initiativet til denne minneutstillingen. Vi har inngått et samarbeid med de etterlatte gjennom Knuts datter Kaja, som stiller bilder til disposisjon. Vi håper flest mulig vil benytte anledningen til å gjøre seg kjent med Knuts kunstnerskap, eller få se det i en ny sammenheng.

Utradisjonell

Fjørtoft arbeidet med grafikk på utradisjonelt vis. Han freste og hakket spor og mønstre inn i sponplater, jobbet farge inn i dem, presset, skviset, trykket, og kjælte papiret mot platen med albuer, føtter og fingre. Han brukte gjerne samme plate mange ganger, slik at en serie bilder blir variasjoner over ett tema; av samme slekt, men aldri like.

– Når en viktig kunstner forlater planeten, vil kunstnerskapet stå igjen som en eksistensiell larm. Og Knut var en viktig kunstner … Distinkt gjenkjennelig. Konstant utfordrende, var Tommy Olssons karakteristikk i Klassekampen 15. november 2017.

Utstillingen på Kråkeslottet på Senja mottar støtte fra Bildende Kunstneres Hjelpefond.