Målselv historielag har en i lang tid arbeidet med å få reist en statue av operastjernen Aase Nordmo Løvberg. Nå nærmer "the grand finale" seg i form av avduking av monumentet 10. juni.

Historielaget planlegger i den anledning det de kaller en minifestival, der det ikke bare blir avduking av statuen, men også flere andre aktiviteter. I den anledning ber prosjektleder Elsa Nymo Troms fylkeskommune om et bidrag på 30.000 kroner.

– Dette arrangementet vil koste oss som arrangør en god del penger. Som den store operastjernen Aase var, forventer vi at mange vil delta på dette arrangementet, skriver Nymo i søknaden.

Støtte fra fylkeskommunen

Troms fylkeskommune har svart på og stilt seg positive til forespørselen. Historilaget kan derfor vente seg det fulle beløpet det var søkt om inn på konto.

– Fylkesråd for utdanning setter pris på det frivillige arbeidet som gjøres for å befeste minnet og kunnskapen om en av de største kunstutøverne i fylket. Arrangementet støttes med omsøkte 30.000 kroner, svarer Roar Sollied.

Han deler ut pengene fra midlene han som fylkesråd har til disposisjon.

Minifestival

Minifestivalen Målselv historelag planlegger 10. juni starter med gudstjeneste og overlevering av relieff av Løvberg i Øverbygd kirke. Selve avdukinga finner sted på Fossmotunet, der det blir taler og sang av Anne Lise Sollied og Tor Eriksen, samt Mellembygd mannskor hvor Løvberg var æresmedlem.

Senere flyttes arrangementet til Istindportalen, hvor hovedprogrammet for dagen skal finne sted.

– Her møter publikum en byste av Aase i foajeen, og en orientering av prosjektlederen om bysten og hvor den skal plasseres. Så går programmet videre i storsalen med Aase-musikk, både opera og kirkemusikk over høytaleranlegget. Det blir også operasang av Anne Lise Sollied og Tor Eriksen. I tillegg deltar Mellembygd Mannskor, beskriver Nymo i søknaden sendt til fylkeskommunen.

Den kanskje fremste Aase-kjenneren i hele landet, Nils Bernhard Topland, skal også ta publikum gjennom Aases liv og virke fra hun ble oppdaget på Nordmo i aprildagene 1940.

Selve statuen av Aase Nordmo Løvberg er kostnadsberegnet til 850.000 kroner.