Lørdag står Tore Skoglund og Trond Myhre på scenen på Finnsnes. Plakaten til den humørfylte forestillingen slår faktisk vemodig fast at det er siste sjanse til å høre mye – før det er for sent. Det er en tid for alt – også i artistverdenen. Det har ikke manglet på tilbud de siste årene om å ta opp tråden fra da de siste programmene ble sendt fra Rorbua for fjorten år siden, og kan hende var dette noe man skulle ha gjort for ti år siden, tenker Skoglund. «Du skal høre mye» er blitt kjørt for fulle hus de siste månedene.

Fans

Gjennom tre tiår og hundrevis av programmer presenterte Skoglund og pianist Myhre hundrevis av gjester og tusenvis av historier. Til Finnsnes har de med seg blant annet Torgeir Schau og Hasse Thorbjørnsen. Thorbjørnsen var med i den første runden av TV-programmet. Erling Stangnes skal holde kjøssekurs, basert på broren Helge Stangnes’ tekst. Blant de yngre er Lars-Kristian Kristoffersen fra Rognan og Charlotte Jensen – Kristoffersen med bakgrunn fra «Alt for Rognan». Når de nå har turnert med jubileumsforestillingen, er det selvsagt morsomt å få den gamle fansen tilbake i publikummet, konstaterer Skoglund. Men enda bedre er det å se at den yngre generasjonen også kommer. De som faktisk ikke var født da de første TV-programmene i den populære serien ble sendt.

Fortellertradisjon

Akkurat det betyr mye for en artist som faktisk har arbeidet for å formidle den folkelige fortellertradisjonen. Før helgen fikk Skoglund vite at han er tildelt Kongens fortjenestmedalje for sitt mangeårige bidrag til folkehelsa.

– Ellers ser vi jo at mye av den muntlige fortellingen er i ferd med å forsvinne. Kanskje er det derfor de unge kommer. I skjømmingstimen, da tre generasjoner var samlet på kjøkkenet eller i rorbua, var historiene den underholdningen vi hadde. Jeg er evig takknemlig for at jeg fikk oppleve den perioden, sier Skoglund.