Et fargerikt midtpunkt i bygda

Kulturukas kunstutstilling ligger som et fargerikt midtpunkt i bygda. Ellinor Agersborg Moan (17) deltar for første gang.

Kunstutstilling: Ellinor Agersborg Moan (17) er yngste utstiller på kunstutstillingen under kulturuka i Sørreisa. Men bak seg har hun deltagelser i Ung Kultur Møtes, både lokalt og på fylkes- og landsnivå. Likevel føles det godt å være med på en «voksenutstilling» i hjembygda for første gang.  Foto: Arne Ivar Hanssen

Delikat og innbydende: Det vises at det er nedlagt arbeid i lokalene til kunstutstillingen. Arrangører er Eivor Johansen, Anne-Grethe Furøy, Anne Grete Stave og Anita Nyheim.  Foto: Arne Ivar Hanssen

kultur

Utstillingen, som åpnet fredag kveld og vil være åpen under hele kulturuka, er ikke bare et fargerikt panoramavindu inn i kommunens kulturliv (også med bidrag «utenbygds» fra): Like mye viser den bredden blant kulturutøverne, i sjanger, uttrykk og alder. Ellinor Agersborg Moan går videregående i Tromsø på Kunst, design og arkitektur. Bak seg har hun flere deltagelser i Ung Kultur Møtes, og to ganger har hun vært på landsmønstringen. Det er syvende året kulturuka har sin egen utstilling, men første gang Ellinor deltar. Faktisk er det hennes første «voksenutstilling» i hjembygda, sier hun:

– Kanskje kommer det flere hit enn på UKM – der er det ofte litt mer foreldrene til dem som er med. Det føles godt å få være med på en slik utstilling og få vise frem arbeidene sine, smiler hun.

Kreativitet

Her har hun fjorten bilder samt noen gjenstander, deriblant en fuglekasse utformet som et kamera. Like før jul mottok Ellinor kulturstipendet fra Sørreisa sang- og musikkråd og Sørreisa næringsforening. I bakgrunnen for tildelingen ble nettopp talent, kreativitet og et godt estetisk blikk vektlagt.

– Det er tegninger med fargeblyant, maleri i acryl, sjablongtrykk, linosnitt og litt forskjellig – jeg brukte mest å tegne med fargeblyanter, men nå er jeg blitt mer glad i å variere og å prøve ut nye teknikker, forklarer hun.

Ildsjeler

I år som tidligere er Eivor Johansen, Anne-Grethe Furøy, Anne Grete Stave og Anita Nyheim arrangører, og det vises godt at det er arbeidet med lokalet: Fargefeltet på veggene, som går til brysthøyde, er kledt med hvit duk for å gjøre helhetsinntrykket både lysere og mer enhetlig. I det fargefylte rommet representerer heller ikke synlige rør eller ledninger noe brudd med kunstfremstillingen. Tvert imot fremhever de snarere det menneskelige og organiske med bildene.

Otto Skogheim, leder for oppvekst- og kulturutvalget, kunne med rette takke ildsjelene for det arbeidet de gjør da han åpnet kunstutstillingen fredag.

– Det er så mange kreative sjeler her i bygda – og de gjør så utrolig mye for kulturlivet, påpekte Skogheim.