Det er ikke ofte kulturhuset kan ønske velkommen til en så spesiell historie som det «Caught in the Middle» formidler. Forestillingen er et samarbeid mellom Norge og Australia, inspirert av livserfaringene til den aboriginske skuespilleren Heath Bergersen. Bergersen er født i 1976 og var det siste aboriginske barnet som ble tvangsadoptert bort i Australia. Der kom han til en familie med norsk avstamning og fikk dermed det skandinavisk-klingende etternavnet. Med den bakgrunnen kom også ønsket om å gjøre en kobling mellom urbefolkningen i Australia og i Norge: I forestillingen møter vi foruten Bergersen selv den samiske danseren Elle Sofie Henriksen, joikeren Sara Marielle Gaup og bassist Steinar Raknes. Det gir et samspill av joik, klassisk jazz, tradisjonell didjeridu og moderne poplåter.

«Caught in the Middle» vises 15. mars – først på dagtid, deretter som kveldsforestilling.

Dobbel kulturopplevelse

– Dette er en forestilling gjennom Den kulturelle skolesekken som vi viser på dagtid for ungdomskolene. Samtidig ønsker vi å gi andre muligheten til å få med seg denne sterke opplevelsen, derfor har vi også satt opp forestillingen på kveldstid. I kundetorget fås rabatterte billetter til de foreldrene som ønsker å se samme forestilling som ungdommen har sett tidligere på dagen.

– Dermed kan det bli en dobbel kulturopplevelse, der ungdom og foreldre får noe de kan snakke om i ettertid, sier Vibeke Johnsen, teater- og markedskonsulent ved kulturhuset Finnsnes.

Foreldregenerasjon

På scenen er også det australske dansekompaniet KAGE, kjent for forestillinger med høy kunstnerisk kvalitet. «Caught in the Middle» er i seg selv både sjangeroverskridende og effektfull, med dans, musikk og teater i formidlingen.

– Både aboriginer og samer har opplevd kolonisering og undertrykkelse. Dette er heller ikke lenge siden: Heath er født på 1970-tallet. Det er faktisk snakk om foreldregenerasjonen til dem som nå er elever i ungdomsskolen.

– Å sitte med nettopp den bakgrunnskunnskapen er viktig når du ser forestillingen, sier Johnsen.

Kulturforskjeller

Med tema som identitet og underliggende kulturforbindelser mellom urfolk i Australia og Skandinavia viser «Caught in the Middle» både kulturkløfter, men også kulturmøter mellom befolkningsgruppene. Som historieformidling benyttes dans, teater og musikk, alt fremført live, i en multimedial forestilling. Dermed skaper forestillingen også et eget, fysisk språk som forbinder kulturer på tvers av avstander og landegrenser.

«Caught in the Middle» er blitt til i samarbeid med Eirik Fuglesteg Luksengard, Elle Evangelista, Elle Sofe Henriksen, Heath Bergersen, Sara Marielle Gaup, Steinar Raknes og Timothy Ohl. Forestillingen er coprodusert av Dansearena nord – Nord-Norges senter for dansekunst; NorrlandsOperan, Sverige; og er støttet av Norsk kulturråd.

Regi og koreografi er ved Kate Denborough.

dans: Forestillingen er inspirert av livserfaringene til den aboriginske skuespilleren Heath Bergersen (lengst til høyre) og den samiske danseren Elle Sofe Henriksen samt joikeren Sara Marielle Gaup. Foto: Alison Laird Foto: Alison Laird
fysisk: «Caught in the Middle» skaper et fysisk språk som forbinder kulturer på tvers av grenser. Samisk joik, tradisjonell didjeridu og moderne jazz blandet med poplåter.Foto: Alison Laird Foto: Alison Laird