Riksteatret turnerer landet over med Torbjørn Egners kjente fortelling, og på hvert sted har de lokale barn med i forestillingen: Tre jenter og én gutt, alle i tiårsalderen. Fra dramalinja ved kulturskolen i Lenvik er de fire som øver inn sangtekster og koreografi før den store forestillingen i april. De skal både være sangere og en del av befolkningen i selveste Kardemomme by:

Emma Kajander Thomesen (10), Synne Engkrog (10), Rakel Zappa Solheim (11) og Henrik Stueland (10) har fått vite av Riksteatret hvilke scener de skal være med i – og hvem de skal spille med. Flere av dem har de sett på TV.

– Det artigste med stykket er å få være med å møte skuespillerne. Dem har vi sett før, og tenk: Nå skal vi være på scenen sammen med dem, forteller de.

Rett på scenen

Men når det gjelder tempo og profesjonalitet, er det nok de de yngste skuespillerne som virkelig imponerer: Den 11. april, samme dag som forestillingen kjøres, kommer Riksteatret til Finsnnes, rigger til – og så går elevene rett på scenen. Dét er det ikke mange skuespillere som gjør. Men de forbereder seg grundig.

– Jeg har sett Kardemomme by på nettet, forteller Henrik.

– Kardemomme by er kjempegøy! Det skjer så mye rart i den byen, mener Emma.

Synne synes først og fremst det er en artig historie.

– Særlig med alle folkene som er så forskjellige, kan hun fortelle.

– Det er en fin forestilling. Og veldig spesielt av vi skal få være en del av den, sier Rakel.

– Nå har vi øvd inn mange sanger. Det var ikke så vanskelig, for vi kunne mange av dem fra før av, føyer Synne til.

Samarbeid med HT

Kardemomme by er produsert av Riksteatret i samarbeid med Hålogaland Teater. På scenen står Jonas Rønning, Siren Jørgensen, Erik Schjerven, Janne Johansen Kjellevold, Olli Wermskog/Mathias O’Wiidt Luppichini, Mats Holm/Øyvind Boye Løvold, John Sigurd Kristensen/Morten Røhrt, Philip Bøckmann/Lars Helge Throndsen, Jon Rørmark /Tor Ivar Hagen, Theodor Hellwig, Jan Huse og Linda Tørklep.

øvelse: Teaterlærer Ingvild Solli i kulturskolen i Lenvik hjelper elevene med både sangtekster og koreografi. De fire unge skal stå på scenen med profesjonelle skuespillere. Foto: Arne Ivar Hanssen