Midt-Troms Museum dekker ikke bare et geografisk stort område, men har i løpet av årene også fått et stadig større antall anlegg og bygninger å ivareta. Dermed har arbeidet med privatarkivene hengt litt etter, forklarer konservator Håvard Haraldsønn Salen.

– Slike dokumenttarkiv kan omfatte alt fra to objekter og opp til større samlinger. Derfor søkte vi om ressurser for å få laget en ordentlig katalog. Nå blir arbeidet gjort i samarbeid med Statsarkivet i Tromsø, hvor de har genuin fagkompetanse, sier han.

Forretningsarkiv

Et eksempel på et slikt arkiv er blant annet forretningsarkivet etter Dragøy & Torgersen fra Skrolsvik. I samarbeid med Statssarkivet i Tromsø er det arkivet ordnet slik at arkivkatalogen ligger på arkivportalen på internett, tilgjengelig for alle.

– Det neste store arkivprosjektet blir Skaland grafittverk. Det er et arbeid som nå vil komme i gang etter at vi har fått ressurser for å få laget en ordenlig katalog, forteller Salen.

Midt-Troms Museum har allerede en samarbeidsavtale med Statssarkivet i Tromsø, hvor også museet selv har sitt arkiv.

– Dermed kan vi både få en oversikt – samtidig som materialet er sikret i det som kanskje er Norges beste arkiv, sier Salen.

Midt-Troms Museum er et resultat av en sammenslåing av mange lokale museer, lag og foreninger. Fremdeles har museet større og mindre arkiver som ikke er blitt registrert i de mange mindre magasinene i hele området. Et tilskudd på 50.000 betyr et betydelig steg fremover i arbeidet med å samordne og øke oversikten i samlingene. Museet har i dag ledig rundt 400 hyllemeter ved Statsarkivet i Tromsø.

Interessegrupper

– Videre skal vi nå samarbeide med grupper som er interessert i disse arkivene, og kjøre digitalseringsprosjekt. I hovedsak skal prosjektet gå til vi får fullstendig oversikt over alt. De forskjellige enhetene som etter hvert kommer inn, hadde alle sine forskjellige arkivsystemer og måter å registrere på. Mye av arbeidet er dermed å få samkjørt alle disse gamle protokollene, forteller Håvard Haraldsønn Salen.