Lørdag 24. februar arrangeres Ung Kultur Møtes i kulturhuset på Finnsnes, men allerede lørdagen før er det mulighet for å prøve seg på en mindre og litt mer uformell scene: For andre år på rad forberedes UKM med en generalprøve på Ørneheimen.

– Det har med å ufarliggjøre sceneopplevelsen. Og det er et opplegg som har fungert veldig bra, forklarer Patrick Holmstad.

For mange kan det fortone seg litt tøft å stå i rampelyset første gang, men her får man prøve seg før debuten på kulturhusscenen.

– Dessuten kan deltagerne få tilbakemelding fra profesjonelle og andre som har vært med på UKM før. Dét er også med på å heve selvsikkerheten til dem som er med, føyer Erling Stangnes til.

På selve arrangementsdagen er det alltid noen som deltagerne kan kontakte hvis det skulle være noe.

– Vår oppgave er å motivere og informere om hva som egentlig skjer, og at det ikke er så farlig å være med i UKM, sier Vilde Jakobsen Nylund.

Skjulte talenter

De er ni stykker i arrangørstaben, og mye av arbeidet går ut på å være ambassadører i forkant av selve arrangementet. Denne uken har de vært sin andre runde på skolene. Den runden er viktig, for alle talenter trenger ikke være tilknyttet en kulturskole, mener Christoffer Sørensen:

– Alle skolene har musikk og kunst og håndverk, og der produseres det mye. Der kan det være mange skjulte talenter.

– UKM er en arena der alle skal kunne vise hva de kan. Og der skal de også få vise seg selv frem – uten å måtte tenke på hva andre synes, sier han.

Ingen konkurranse

UKM er heller ingen konkurranse, påpeker Patrick. Her handler det om å være sammen og ha det artig. Og ikke minst: å få et forhold til kultur.

– Ofte hvis folk er redd for å stå på scenen, er de redd for noe de ikke vet hva er. De må få gjøre seg kjent med scenen og ta det i sitt eget tempo. Det jobber vi mye med, for alle sammen skal kunne være med – uansett hvor mye sceneskrekk de måtte har! smiler Erling Stangnes.