Inviterer til heftig festi(h)valhelg på yttersida

Til helga er det O ‘hval Weekend på Skaland. Allerede torsdag starter det hele med barnas hvaldag på montessoriskolen.

hval-weekend: Fjorårets suksess på Skaland gjentas i år, og O ‘ Hval Weekend kan lokke med et tettpakket og opplevelsesrikt program. Fra venstre Morten Eriksen, Werner Enoksen, Dag Strømholt, Trude Mørkved, Linda Solhaug og Resy Åk. Foto: Koen Hoekemeijer  Foto: Koen Hoekemeijer

kultur

O´hval Weekend hadde sin debut i fjor i januar, der noen ildsjeler samlet seg om ideen om å skape litt ekstra aktiviteter og opplevelser i kjølvannet av det store antall hval i fjordene på yttersida av Senja. I år har imidlertid sild og hval satt kursen lengre nord, og det er bare noen få streifere som er innom fjordene.

– På grunn av stor suksess på alle arrangementer i fjor satser vi likevel på ny O´hval Weekend i år. Det blir aktiviteter og opplevelser, foredrag og kunstutstilling, fjelltur og fjordtur, konserter og matopplevelser tuftet på tradisjoner som mølje. Og ikke minst: hvalgryte! forteller Trude Mørkved, daglig leder ved Basecamp Senja.

Fjordcruise

Torsdag ettermiddag er den offisielle åpning av O´hval Weekend på Pila Pub. Her blir det også foredrag, hvor Georg Blichfeldt tar for seg de ulike posisjonene i konflikten om hvalfangst på nittitallet da norsk næringsliv var utsatt for boykott-trusler på grunn av vågehvalfangsten.

Senere på kvelden vil ølbryggerne fra Senja Handbryggeri gjøre en presentasjon av ølbryggingen i Øverbotn på Senja. Videre utover helgen blir det flere foredrag på Pila Pub: Claire Kvalheim Kieffer vil presentere bilder fra Senja og holde foredraget «Senja sett med en sørings blikk»; Koen Hoekemeijer fra Nederland viser ny film og bilder under tittelen «Swim with the whales» fra Tonga til Skaland.

Det blir fjordcruise i Bergsfjorden med Basecamp Senja lørdag og søndag og trugetur med guide «opp til solen» på søndag med start ved Joker Skaland – for bare å nevne en del av programmet. Fjorårets suksess med hvalgryte på puben og skreimølje på Skaland Motell gjentas også i år.

Stolt

I et større perspektiv er festivalen også mye mer enn bare et trivselstiltak noen vinterdager.

– Det er så viktig med en kontinuerlig prosess rundt stedsutvikling, der gode tiltak gjør det godt å bo og trives. Vi er spesielt stolt av hele Senja, kanskje særlig yttersida, der naturen er noe av det råeste i hele Nord-Norge. Det er natur og råvarer i verdensklasse på Senja – det må vi fortsette med å raffinere. smiler Trude Mørkved.