– Tenkte at "dette må vi være med på"

Øvingene til «Patina» er i gang – en danseforestilling i ren glede.

øvinger: Samlingene i forkant av forestillingen «Patina» er i gang – Liv Simonsen, Ragna Haugjord, Wenke-Lise Sneve og Elin Synnøve Haugan har fått yttertøyet på seg etter endt øving. Hverken Simonsen, Haugsjord eller Sneve angrer på lang pendlevei. Alle foto: Arne Ivar Hanssen  Foto: Arne Ivar Hanssen

samling: Ballettpedagog Hege Holte Østbye (i forgrunnen) pendler hver uke til Finnsnes frem mot sommeren.  Foto: Arne Ivar Hanssen

hyllest: «Patina» av Arne Fagerholt er en hyllest til den generasjonen av damer som gikk før vår – en danseteaterforestilling til musikk fra deres ungdomstid frem til i dag.  Foto: Arne Ivar Hanssen

kultur

Det er første gang «Patina» settes opp i Nord-Norge: Premieren blir under Festspillene i Nord-Norge i juni, men prosjektet har sitt utspring på Finnsnes, og her er også øvingene frem til sommeren. Mandag var andre samling. Ragna Haugjord og Wenke-Lise Sneve kommer begge fra Bardu – men pendler gladelig én gang i uka for å være med.

– Da vi hørte om forestillingen, tenkte vi at dette måtte vi være med på – selv om det er lang vei å kjøre. Ikke minst har det vært veldig trivelig å treffe igjen disse som vi ble kjent med for over 20 år siden! sier Sneve.

Samhold

Både hun og Haugjord har bakgrunn fra turnmiljøet: I 1976 begynte de med dametropp og oppvisninger, reiste rundt i inn- og utland og har vært mye sammen med Finnsnes og Bardu og Bardufoss.

– Vi var blant annet i Zürich i Sveits – bare damer, smiler Haugjord.

– Det har alltid vært så fint samhold – for ikke å snakke om all moroa vi hadde da vi dro rundt sammen, sier Sneve.

Gnist

Finnsnes kulturhus, ved Karin T. Olsen, tok initiativet til prosjektet hvor Kulturhuset Finnsnes, Dansearena Nord og Festspillene i Nord Norge er samarbeidsparter. Hver uke frem mot premieren i Harstad kommer ballettpedagog Hege Holte Østbye fra Tromsø for å rettlede og øve inn stegene sammen med dansetroppen.

Lang pendlevei har også Liv Simonsen fra Senjahopen.

– Jeg leste om forestillingen i Folkebladet, og da ringte jeg døtrene mine og rådførte meg litt med dem. Jeg lurte lenge på om jeg skulle hive meg til, og de ga meg en god gnist for å være med!

– Jeg har to nye hofter. Så lenge de virker, koser jeg meg her! ler Simonsen.

Ungdomstid

I «Patina» av Arne Fagerholt er 25-30 damer fra pensjonistalder og oppover dansere i en forestilling om levd liv. «Patina» hadde urpremiere ved Orkdal Kulturscene i 2012 og er en hyllest til våre mødre, bestemødre og oldemødre; en danseteaterforestilling til musikk fra kvinnenes ungdomstid frem til i dag. Da Fagerholt skrev stykket, ville han få eldre damer til å gnistre i en danseforestilling verden aldri før har sett, og samtidig hedre en generasjon kvinner som ofte satte andres behov foran sine egne.

Her i nord begynte det hele med at Karin T. Olsen tok kontakt med Fagerholt om noen fra Nord-Norge var interessert i gjøre forestillingen. Ingen hadde meldt sin interesse så langt, men Fagerholt ville svært gjerne ha den nordover. Med Dansearena Nord på laget ble det også raskt respons fra spillesteder som nå står på turnélista.

Livsglede

Nå skal det øves iherdig frem mot premieren under Festspillene. Om selve danseforestillingen er en oppvisning i ren livsglede og musikalitet, er det ikke minst den gode tiden frem mot selve premieren som kan nytes utover vinteren og våren.

– Jo, det er artig med forestilling, og et slikt arbeid må jo kulminere i noe. Men også disse treningene – og å treffe gamle sirkushester igjen, det er morsomt! sier Haugjord.

Men forestillingen under Festspillene i Nord-Norgeer ikke slutten for prosjektet. Det tenkes både flere forestillinger – og å ta «Patina» ut på veien.

– Kanskje det blir turné – det må jo bli artig! Men det er først og fremst dette, samlingene, treningen og samholdet, som er artig å være med på, sier Sneve.