– Forteller hvor viktig UKM er som øvingsarena

Søndag 18. februar er det UKM Bardu på Ala grendehus. Foreløpig er det ingen påmeldte – men scenen er klar for alle.

Trio: Emma Wien Dahle (10), Nora Carho (10) og Yngvild Simonsen (10) utgjorde trekløveret ENY i fjorårets UKM i Bardu. Da fremførte trioen «A Thousand Years» av Christina Perry. Foto: Arne Ivar Hanssen  Foto: Arne Ivar Hanssen

Storm: Elisabeth Andrea Seppola Simonsen på piano og Lillian Andersen på vokal og fiolin fremførte låten «Storm» under avslutningsshowet i UKM Arctic Youth Festival i 2016. Andersen deltok i UKM i Bardu i fjor.   Foto: Reidar Ingebrigtsen

billedkunst: Maria Fredheim (12) viste frem kunstverket «Spillende Maria» under UKM i Bardu i 2017. Foto: Arne Ivar Hanssen  Foto: Arne Ivar Hanssen

kultur

Lokalkontakt Sigrid Sørgaard, som selv er musiker og kulturarbeider, vet hvor mye UKM har å si for unge talenter. Ikke minst i en kommune som i alle har hatt et rikt utvalg av kulturuttrykk å vise frem på scene og i utstilling. I fjor deltok Lillian Andersen både med billedkunst og med scenisk innslag. I år bor hun i Oslo – og har fått platekontrakt, forteller Sørgaard.

– Det forteller litt om hvor viktig UKM er som øvringsarena. Er man med i mange år, får man virkelig øvd seg på en stor scene med proff lyd og lys. Man blir scenevant.

Av erfaring vet hun at påmeldingene gjerne kommer i siste liten. For unge kulturutøvere har kommunen nok av.

– Mange har lyst til å holde på med kultur. Samtidig kan det være mange som vegrer seg litt for å melde seg på fordi de synes det er litt skummelt. Men UKM er ingenting å være redd for. Deltagerne blir godt ivaretatt. Det er et veldig fint miljø her, man støtter opp om hverandre, og gjør man en feil, er det ikke så farlig! smiler Sørgaard.

Mangfold

Fjorårets lokale kulturmøte i Bardu viste ikke minst mangfoldet som finnes i det unge kulturlivet.

– Vi har mange talenter på sang, og i fjor hadde vi også deltagere med dans. Det håper vi at det kan komme mer av, for vi vet at mange danser i Bardu!

UKM av 2017 hadde dessuten mye billedkunst å vise frem på Ala grendehus. Der fikk noen av deltagerne, gjennom et samarbeid med UKM Arctic, også være med på workshop i Tromsø i etterkant av arrangementet i Bardu.

– Det var veldig lærerikt for dem som var med, og det viser også hvordan flere muligheter kan dukke opp bare ved å delta lokalt, påpeker Sørgaard.

Aldri angret

Selv var hun deltager i UKM da hun var 13-14 år gammel. Dèt har hun ikke angret på siden. Selv om hun gruet seg noe forferdelig.

– Jeg var så nervøs og holdt på å trekke meg, men ombestemte meg i siste liten! Og fikk lov til å være med likevel, ler hun.