Klart for norgespremiere på "Darkest Hour"

Den 12. januar er det norgespremiere på filmen "Darkest Hour", som tar for seg dagene som skulle endre utfallet av andre verdenskrig.

skjebnetimer: Filmen Darkest Hour, som onhandler dagene som endret utfallet av andre verdenskrig, har premiere 12. januar. 8Foto: Jack English / Focus Features  Foto: Jack English / UIP

kultur

Med norske kinogjengeres interesse for krigshstorie er det mye som ligger til rette for en ny publikumsvinner på nyåret: I mai 1940 kontrollerte Hitler store deler av Europa. Belgia og Nederland var tapt, og Norge invadert. 60 britiske og franske divisjoner er omringet av tyskerne i Nord-Frankrike. Det var kun et tidsspørsmål før nazistene ville ta seg over kanalen til Storbritannia. Vest-Europas skjebne hang i en tynn tråd.

På andre siden av den engelske kanalen måtte den nyutnevnte britiske statsministeren Winston Churchill snart ta et av verdenshistoriens viktigste valg: Skulle han inngå fredsforhandlinger med Hitler eller kjempe videre mot dårlige odds? skriver United International Pictures.

Prestasjoner

Handlingen finner sted i mai måned 1940, i løpet av Churchills første dager som statsminister. På rollelisten står blant andre Gary Oldman, Lily James og Kristin Scott Thomas. Oldman bekler rollen som den britiske statsministeren, og særlig hans prestasjoner blir fremhevet i dette historiskbiografiske dramaet. Ifølge imdb.com tilbragte Oldman til sammen over 200 timer i sminkestolen for å få den nærmest fotografiske likheten med Churchill.

Retorikk

Winston Churchill var Storbritannias statsminister under andre verdenskrig og er av mange ansett som en av 1900-tallets mest betydelige politikere. Han ble selve symbolet på britenes motstandsvilje og oppildnet hjemmefronten med sin fremragende talekunst, ifølge Store norske leksikon. Churchill holdt motstandsviljen levende i Storbritannia etter at den militære situasjon var blitt prekær ved Frankrikes kapitulasjon, der han bare kunne love sine landsmenn «blod, svette og tårer».

Typisk for Churchills retorikk er den kjente formuleringen han brukte om de britiske jagerflygerne under slaget om Storbritannia høsten 1940: «Aldri har så mange hatt så få å takke for så mye».

Regissør

Regissør er Joe Wright, som blant annet har regissert «Stolthet og fordom». Darkest Hour vises i lillesalen på kulturhuset på Finnsnes fredag kveld.