Selv om Sørreisa kulturskole står som drivere av arrangementet, er det i år inngått et samarbeid med sal- og scenegruppa ved Sørreisa sentralskole. De unge ambassadørene ved skolens egen teatergruppe skal både være konferansierer, scenearbeidere, hjelpe til med lyd og lys – og ikke minst: bidra med markedsføring.

Amalie Kristine Gunnberg, Emilie Jakobsen Hansen, Paul Adrian Lyshaug og Nora Nikolaisen er alle 13 år gamle og har argumentene klare for hvorfor flere bør melde seg på UKM. Aldersgrensen er satt fra 10 til 20 år for å kunne delta.

Parodi

– Vi vil fortelle om ulike sjangrer, om fristen for å melde seg på – og om hvordan det er å være med i UKM, forteller Amalie.

Hun har selv deltatt to ganger, med sang og med dans. Emilie skulle egentlig være med for et par år siden, men opplegget skar seg da de reiste bort før lokalarrangementet. I år stiller de imidlertid alle sammen på scenen:

– Vi skal presentere innslaget «Highschool Musical», forteller hun.

– En parodi på «Highchool Musical». Vi har akkurat begynt øvingene, presiserer Paul.

Alle tror de at flere har lyst til å være med på UKM. Derfor er det så viktig at mange blir gjort oppmerksom på hvordan de skal melde seg på.

– Vi skal ikke bare gå rundt og fortelle om UKM, men også henge opp plakater, forteller Nora.

Vennskap

Påmeldingen skjer via UKMs nettsider – og fristen som er satt, er absolutt.

– Det er så fint å være med i UKM, for da skapes nye vennskaper, mener Paul.

– Man får vist sine indre talenter, sier Emilie.

Ikke minst er det viktig å fortelle om mangfoldet. Mange deltakere fra Sørreisa har gått helt til landsmønstringen som vokalister, med band og de siste årene også på billedkunst. Sørreisa skal være et positivt utstillingsvindu for unge som driver med forskjellige kulturuttrykk. Der gjør de unge ambassadørene en viktig jobb.

– Du kan ha skuespill, en video, danse – du kan gjøre nesten alt du vil, sier Emilie.

forberedelser: Sal- og scenegruppa i arbeid i forkant av UKM i Sørreisa – lengst til venstre lærer Ole-Martin Haug. Foto: Arne Ivar Hanssen
band: Sørreisa har lange tradisjoner i UKM med flere deltagere i landsfestivalen. Her et utsnitt av bandet 7eight5 på scenen under UKM i Sørreisa i 2017. Foto: Arne Ivar Hanssen