Ønsker damer til danseforestilling

Patina skal for første gang settes opp i Nord-Norge. Øvingene vil foregå på Finnsnes, og nå søker Karin T. Olsen eldre damer til danseforestillingen.

Patina: Arne Fagerholts danseforestilling har gått sin seiersgang siden premieren i 2012. Nå settes den for første gang opp i Nord-Norge, og øvingsbase blir kulturhuset på Finnsnes. I neste uke er informasjonsmøtet – der håper Britt Lisa Lie Hanssen og Karin T. Olsen at så mange som mulig vil stille.  Foto: Arne Ivar Hanssen

kultur

I Patina av Arne Fagerholt er 25-30 damer fra pensjonistalder og oppover dansere i en forestilling om levd liv. Patina hadde urpremiere ved Orkdal Kulturscene i 2012 og er en hyllest til våre mødre, bestemødre og oldemødre; en danseteaterforestilling til musikk fra kvinnenes ungdomstid frem til i dag. Selv om Patina har gått sin seiersgang i sør med flere lokale oppsetninger, er det hittil ingen i Nord-Norge som har fått gleden av å oppleve forestillingen. Men Finnsnes kulturhus, ved Karin T. Olsen, har nå tatt initiativ til et prosjekt hvor Kulturhuset Finnsnes, Dansearena Nord og Festspillene i Nord Norge er samarbeidsparter.

Onsdag 10. januar er det informasjonsmøte og første samling av deltakere. Interesserte kan henvende seg til Karin T. Olsen via kundetorget i Lenvik kommune.

Opplevelse for livet

– Her er ingen krav til fysikk, damene behøver slettes ikke være tidligere turnere, men det skal øves inn til en forestilling på bare et halvt år, og det er noe turnere er vant til å gjøre. Og dette er ikke det minste farlig å være med på! Premieren blir under Festspillene i Nord-Norge i juni, og det er muligheter for en turné i etterkant. Deltagerne får en opplevelse for livet – som ikke koster dem noe.

Formidle historie

På informasjonsmøtet i neste uke blir det blant annet filmvisning av Patina-forestillingen. Britt Lisa Lie Hanssen er en av dem som har tenkt seg dit. Dette er for alle, ikke bare for damer fra Finnsnes, poengterer både hun og Olsen. Flere har allerede meldt seg på fra Bardu. De skal kjøre sammen til øvingene.

– Du trenger ikke være en stor danser for å være med på dette, for øvelsene er så enkle. Men vi må være mange. Vi må oppfordre damer i hele regionen til å være med.

– Det er historien som fortelles i forestillingen, som er viktig, ikke danseprestasjonen. Og for en opplevelse å få med seg! Det er både en glede for oss som blir med – og en mulighet til å formidle historien videre. Per i dag har vi damer som nærmer seg åtti som ønsker å delta. Det er sosialt, det er en felles opplevelse, og det er også et lite folkehelseperspektiv i en slik oppsetning, forteller hun.

Øvinger

Nå blir det øvinger frem til sommeren, og hver uke vil det komme en ballettpedagog til Finnsnes for å øve sammen med damene. Øvingene er på dagtid, så vi er derfor avhengig av at deltagerne er pensjonister og har fri på dagtid, forklarer Karin T. Olsen. Det er både et storstilt og unikt prosjekt for hele landsdelen som nå har utspring på Finnsnes: Det hele begynte med at Olsen tok kontakt med Fagerholt om noen fra Nord-Norge var interessert i gjøre denne forestillingen. Ingen hadde meldt sin interesse så langt, men Fagerholt ville svært gjerne ha den nordover.

Da Fagerholt skrev Patina, ville han få eldre damer til å funkle i en danseforestilling verden aldri før har sett og hedre en generasjon kvinner som ofte satte andres behov foran sine egne. Olsen vokste selv opp i et miljø med turndamer – og deres oppvisninger.

En forestilling vi trenger

– Første forestillingene vi var på med musikk og bevegelse, var jo med disse turndamene. Nå handler det også om å gi kred til dem.

– Dette er en forestilling vi trenger. Vi vil vise at vi har aktive eldre. Det er noe som er viktig å se også for de unge, sier hun.